Zatiahnuté, dážď
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Londýn zasiahlo pivné cunami: Tragédia milovníkov piva!
Zdielať na

Londýn zasiahlo pivné cunami: Tragédia milovníkov piva!

Zdroj: FreePik

Budúci rok 17. októbra uplynie 210 rokov od jednej z najbizarnejších prírodných katastrof na svete, londýnskej pivnej záplavy. Dobre, v skutočnosti nešlo o prírodnú katastrofu, ale o ľudskú chybu v jednom z najväčších mestských pivovarov, ale súd s odstupom času rozhodol, že išlo o nepredvídateľnú katastrofu, neexistuje žiadna zodpovednosť a pivovar by nemal platiť za škody.

Pivovar Meux and Company bol začiatkom 19. storočia jedným z kapacitne najväčších pivovarov v Londýne, postavený v dnešnej centrálnej časti mesta, neďaleko Oxford Street, ale v tom čase to bola mimoriadne chudobná priemyselná oblasť. Na nádvorí pivovaru sa v obrovských sudoch vysokých viac ako šesť metrov varil kvalitný porter alebo hnedé pivo. Dňa 17. októbra 1814 najväčší tank, v ktorom bolo 3 500 sudov, teda 135 tisíc imperiálnych galónov čiže 610 tisíc litrov piva, nevydržal, železné popruhy, ktoré držali dosky tanku pohromade, sa zlomili a pol milióna litrov piva, ktoré v ňom bolo uskladnené, doslova vybuchlo. Zrútená nádrž a pivo, ktoré vystrelilo cez medzery ako vodné delo, zničili ďalšie sudy a nádrže, pričom reťazová reakcia uvoľnila približne 1,2 - 1,5 milióna litrov piva.

Pivovar bol ohradený sedem a pol metrov vysokým tehlovým plotom, ale prúd piva sa cez neho prevalil priamo na ulicu, kde zničil niekoľko domov a celú štvrť zaplavila niekoľkometrová pivná cunami. Podľa dobových zdrojov zahynulo pri záplave piva asi 8 alebo 9 ľudí vrátane dvoch 3 - 4 ročných detí. Väčšina z nich sa jednoducho utopila v pive, ale niektorých zasiahla strecha domu, ktorá sa pod prúdom piva zrútila.

V oblasti zostalo pivo na uliciach niekoľko dní a v zaplavených pivniciach niekoľko týždňov. Viaceré dobové správy uvádzajú, že zápach v oblasti bol neznesiteľný a že napriek tomu sa do oblasti hrnulo čoraz viac turistov z mesta, ktorí prežili katastrofu, keď sa rozšírila správa o záplave piva. Mnohí prišli so sudmi a vedrami, aby zachránili, čo sa dalo, pre vlastnú potrebu. Hovorí sa, že mŕtvych zaliatych pivom ukazovali ich príbuzní verejnosti, aby získali peniaze na zaplatenie ich pohrebu.

Keďže sa zistilo, že za katastrofu nie je nikto zodpovedný, pivovar potopu prežil (podal osobitnú žiadosť do parlamentu, aby získal späť clo a daň, ktoré už zaplatil za stratené pivo) a po viac ako sto rokoch zavrel. Na mieste bývalej pivovarskej záplavy je dnes divadlo Dominion Theatre.

Súvisiace články