Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vypukla panika: Obávaný vírus osýpok sa vrátil
Zdielať na

Vypukla panika: Obávaný vírus osýpok sa vrátil

Zdroj: Pixabay

Pozornosť WHO sa môže sústrediť na juhoamerickú krajinu, ktorá by mohla byť zdrojom celosvetovej epidémie. Príčinou je skutočnosť, že odporom proti očkovaniu sa nakazil už takmer celý americký kontinent a Paraguaj má prekvapivo nízku zaočkovanosť.

Juhoamerická laxnosť opäť spôsobila veľký problém, akým môže byť pandémia, ktorá sa v posledných rokoch zmenila zo science fiction na realitu. Len začiatkom januára tohto roku príslušný paraguajský orgán IHR oznámil WHO, že sa v krajine niečo deje. Až potom národné zdravotné stredisko informovalo medzinárodnú organizáciu, že na jeseň minulého roka bol zistený a identifikovaný prípad vírusu osýpok, ktorý sa im po niekoľkých testoch zdal neuveriteľný.

Paraguaj je napriek trochu zaostalej zdravotníckej infraštruktúre veľmi hrdý na to, že od roku 1998 nezaznamenal žiadny prípad osýpok. V septembri minulého roka bol zaznamenaný prípad v relatívne chudobnejšej provincii Itapúa. Spočiatku boli miestne úrady voči 14-mesačnému chlapcovi len podozrievavé, ale v októbri všetky vykonané testy potvrdili ich obavy: sú to osýpky. Hneď po potvrdení podozrenia boli očkovaní pacienti a zamestnanci, ktorí navštívili postihnutú nemocnicu a predtým neboli očkovaní. Situácia s očkovaním proti osýpkam je v Paraguaji skutočne desivá. Iba 55-56 percent populácie je zaočkovaných.

Na jeseň minulého roka sa v Paraguaji vyskytol ďalší prípad podozrenia na osýpky, ale nakoniec sa ukázalo, že 16-mesačný chlapec mal len alergickú reakciu, ktorá lekárom pripomínala obávanú epidémiu.

Osýpky nie sú primárne hrozbou pre úplne zdravých ľudí. U podvyživených detí a ľudí so zníženou imunitou vrátane ľudí s HIV, rakovinou, ľudí užívajúcich imunosupresívne lieky a tehotných žien môžu osýpky spôsobiť závažné komplikácie vrátane slepoty, encefalitídy, ťažkej hnačky, infekcií uší a zápalu pľúc.

Osýpkam sa dá predchádzať očkovaním, pričom WHO odporúča 95-percentnú zaočkovanosť v každej krajine, ktorá zabezpečí prakticky úplnú ochranu. Naposledy sa o Paraguaji písalo v roku 2021 po ústupe koronavírusu, keď sa uskutočnila kampaň za očkovanie.

Súvisiace články