Jasno
10°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Na Floride je taká zima, že zo stromov padajú leguány
Zdielať na

Na Floride je taká zima, že zo stromov padajú leguány

Zdroj: Pixabay

Leguány sú studenokrvné plazy, takže pri teplotách pod 7 stupňov Celzia upadajú do stavu podobného hibernácii. Plazy sa nemôžu hýbať, ale ich životné funkcie naďalej fungujú.

Leguán spiaci na strome nie je v uliciach americkej Floridy výnimočným javom, ale studený front, ktorý v posledných dňoch zasiahol tento slnečný štát, zaskočil nielen obyvateľov, ale aj tieto plazy, ktoré ako studenokrvné tvory čerpajú teplo potrebné pre svoje telo z okolitého prostredia. V článku CNN sa uvádza, že Národná meteorologická služba v Miami varovala ľudí, že jaštery môžu pri súčasných teplotách pod 7 stupňov padať zo stromov, a keďže leguány sú pomerne veľké - dospelé samce môžu dosahovať dĺžku 5 metrov a vážiť až 10 kilogramov - môže byť nebezpečné, ak na niekoho spadnú.

Hoci začiatok roka bol príjemne teplý, od minulého víkendu klesli teploty na väčšine územia Floridy výrazne pod priemer, čo je problém, pretože všeobecne mierne teploty znamenajú, že domy na Floride často nemajú dostatočné vykurovanie a izoláciu. Ak teda podľa predpovede teploty klesnú na úroveň blízku nule alebo pod ňu, Národná meteorologická služba vydá výstrahu pred mrazom.

Ak je zima trvalá, môže leguána ohroziť na živote: ak sú teploty 4 stupne Celzia alebo nižšie viac ako osem hodín, mladý leguán môže uhynúť.

Vo všeobecnosti platí, že čím je zviera väčšie, tým dlhšie znáša chlad. Zaujímavé je, že na južnej Floride bolo pozorovaných niekoľko leguánov, ktorí dokázali prežiť chladné obdobie únikom do nory vyhĺbenej hlboko v zemi, čím si udržali telo teplejšie ako povrchová teplota.

Leguán zelený nie je na Floride pôvodný a považuje sa za invázny druh, pretože má vplyv na iné voľne žijúce zvieratá a rastliny, a preto nie je chránený. Plazy poškodzujú najmä rastliny: leguány priťahujú stromy s veľkými listami alebo kvetmi, väčšina ovocia (okrem citrusov) a takmer všetka zelenina. Často tiež poškodzujú infraštruktúru, pretože vyhrabávajú nory, ktoré môžu spôsobiť prepadnutie chodníkov a základov domov. Na tento druh sa vzťahuje zákon proti týraniu, ale na južnej Floride sa leguány môžu chytať a "humánne" zabíjať na 25 verejných pozemkoch bez povolenia na lov.

Súvisiace články