Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Najlepší ostreľovač sveta zabije 40 ľudí denne: Začal loviť Rusov
Zdielať na
Life

Najlepší ostreľovač sveta zabije 40 ľudí denne: Začal loviť Rusov

Zdroj: Maxim Potkin/Unsplash

Popraví kohokoľvek zo vzdialenosti 3,5 kilometra. Počas svojej kariéry slúžil aj v Iraku, Afganistane a Sýrii.

Wali je považovaný za najlepšieho ostreľovača na planéte, drží svetový rekord so smrteľným výstrelom zo vzdialenosti 3 540 metrov a na Ukrajinu prišiel, aby sa pripojil do vojny proti ruským jednotkám. Nikto nepozná jeho skutočné priezvisko, čo ale nie je náhoda. V roku 2009 v Kandahári dostal túto prezývku, keď zastrelil v priemere 40 príslušníkov Talibanu denne. Strely kanadského ostreľovača slúžiaceho pôvodne v 22. Kráľovskom pluku nikdy neminú svoj cieľ a existuje len veľmi málo takých, ktoré nedokáže zlikvidovať.

Pred niekoľkými dňami tajne prekročil poľsko-ukrajinskú hranicu, čím vyhovel výzve ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý požiadal o pomoc zo zahraničia pre svoju krajinu, ktorá je pod tlakom ruských okupantov.

Prišli sme na Ukrajinu s tromi kanadskými dobrovoľníkmi a dostali sme úžasné privítanie. Ukrajinci nás objímali, bozkávali, zvierali ruky, keď sme prekročili hranicu. Vítali nás, akoby sme boli starí priatelia,“

- uviedol pre tlačovú agentúru cbc.ca.

Wali neuviedol, cez ktorý hraničný prechod prišiel na Ukrajinu.

„Bol som šokovaný, keď som videl ten dav, ktorý sa snažil dostať z Ukrajiny do Poľska,“

- povedal a myslí si, že je najprirodzenejšou vecou snažiť sa pomôcť týmto nešťastným ľuďom.

„Strieľajú ich a bombardujú, pretože chcú byť Európania, nie Rusi.“

V posledných rokoch sa dobrovoľne prihlásil na stranu Kurdov proti Islamskému štátu v severnom Iraku. Kanadský ostreľovač nebude bojovať v ukrajinskej armáde, ale v územných obranných silách. Túto 120 tisícovú skupinu, ktorú môžeme nazvať Národnou gardou, teraz verbujú v Ukrajine.

Súvisiace články