Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Americkí veteráni sa hromadne hlásia do vojny proti Rusom na Ukrajine
Zdielať na
Video

Americkí veteráni sa hromadne hlásia do vojny proti Rusom na Ukrajine

Zdroj: EyePress News/AFP

Dobrovoľníci by sa pripojili k medzinárodnej légii ukrajinskej armády.

Veteráni amerických ozbrojených síl sa hrnú do boja proti Rusom na Ukrajine, uvádza New York Times. Podľa denníka zástupca ukrajinského veľvyslanectva vo Washingtone povedal, že

viac ako 3000 amerických dobrovoľníkov sa prihlásilo, aby sa pripojili k "medzinárodnej légii" ukrajinskej armády,

o ktorej informoval pred niekoľkými dňami aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informovala rozhlasová stanica Hlas Ameriky. "Keď som bol v Iraku, mal som ukrajinského kolegu. Stal sa americkým občanom a vstúpil do armády. Hovoril mi o svojom dome, o svojej rodine, o hrdosti. Pamätám si, ako mi hovoril o svojej malej sestre," hovorí Matthew Parker, ktorý slúžil 22 rokov v americkej armáde. "Chcel by som veriť, že teraz na Ukrajine môžem chrániť jeho matku, jeho malú sestru, jej domov. Takže snáď môžem vyjadriť svoju vďačnosť za to, že som s ním slúžil," povedal.

Dobrovoľníctvo bude nebezpečná operácia

The Times hovorili s niekoľkými americkými vojakmi na ceste na Ukrajinu. Jeden z nich, bývalý armádny dôstojník David Ribardo, naverboval niekoľko z nich ako organizátor do skupiny Dobrovoľníci pre Ukrajinu, ktorej cieľom je spojiť veteránov s podporovateľmi, ktorí by im kúpili vybavenie a letenku.

Podľa denníka The Times sú motivácie dobrovoľníkov rôzne.

Niektorí z nich hľadajú to, čo cítili vo vojne, a to, čo nemôžu nájsť v každodennom živote. Iní chcú odčiniť svoje neúspešné misie v Iraku a Afganistane tým, že potrestajú útok totalitného režimu na demokraciu. Dobrovoľníci predstavujú väčšiu hrozbu ako priemerný ukrajinský vojak, píšu. Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov vo štvrtok povedal, že Rusko nepovažuje zahraničných bojovníkov za vojakov, ale za žoldnierov, takže nebudú podliehať humanitárnym pravidlám pre vojnových zajatcov zaručených medzinárodnými dohodami.

"V najlepšom prípade môžu očakávať, že budeme konať proti nim ako zločincom,"

uviedol.

Súvisiace články