Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
6 jedál, ktoré by ste podľa odborníkov nikdy nemali jesť
Zdielať na
Life

6 jedál, ktoré by ste podľa odborníkov nikdy nemali jesť

Zdroj: Anima Visual/Unsplash

Bill Marler je právnik a jeho špecializáciou sú súdne spory o otrave jedlom. Podľa vlastného priznania už získal viac ako 800 miliónov dolárov pre svojich klientov a počas svojej praxe zistil, že existujú potraviny, ktoré sú príliš riskantné na konzumáciu.

Ukážeme vám, ktoré to sú.

Surové ustrice

Edoardo Cuoghi/Unsplash

​Počet otráv jedlom priamo súvisiacich s ustricami a surovými mušľami sa v posledných rokoch výrazne zvýšil, najmä v dôsledku nárastu počtu mikróbov, ktoré vstupujú do potravinového reťazca s rastúcou teplotou mora.

Riziko môžete znížiť, ak

otvorené ustrice vložíte do vriacej vody na tri minúty alebo ich pečiete asi za desať minút.

Predrezané ovocie

K8/Unsplash

​Týmto spôsobom ovocie prechádza niekoľkými rukami, stráca svoju sviežosť a navyše majú vyššiu cenu ako ovocie v celku.

Ovocie a zelenina je dôležité dôkladne umyť v čistej vode pred konzumáciou, aj keď chcete vyhodiť ich šupku.

Mikróby a baktérie sa na ovocie a zeleninu môžu dostať po krájaní zo šupky ovocia.

Surové klíčky

Milada Vigerova/Unsplash

​Surové klíčky sú v posledných rokoch zodpovedné za mnohé epidémie salmonely, pretože ich pestovateľské podmienky sú tiež ideálne pre rast baktérií.

Rare steak

Jason Leung/Unsplash

​Steak sa často konzumuje vo forme rare, v ktorej sa vypráža len okraj mäsa, vnútro je surové, vlažné. Konzumáciu nedostatočne uvareného mäsa však neodporúča aj ministerstvo poľnohospodárstva USA.

Surové vajcia

Haley Hamilton/Unsplash

​V 80. a 90. rokoch minulého storočia boli epidémie salmonely bežné a mnohí z nás si na ňu spomínajú dodnes. Dnes je riziko jeho vývoja oveľa nižšie, ale surové vajcia zostávajú naďalej rizikovým faktorom

pre zdravie starších ľudí, ľudí trpiacich zníženou imunitou a tehotné ženy.

Nepasterizované mlieko

Nikolai Chernichenko/Unsplash

​Podľa odborníka je surové kravské, ovčie alebo kozie mlieko jedným z najrizikovejších potravín, ktoré môžu prenášať baktérie ako Brucella, Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria a Salmonella. 

Súvisiace články