6 jedál, ktoré by ste podľa odborníkov nikdy nemali jesť
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Anima Visual/Unsplash
Bill Marler je právnik a jeho špecializáciou sú súdne spory o otrave jedlom. Podľa vlastného priznania už získal viac ako 800 miliónov dolárov pre svojich klientov a počas svojej praxe zistil, že existujú potraviny, ktoré sú príliš riskantné na konzumáciu.
Ukážeme vám, ktoré to sú.
Surové ustrice
Edoardo Cuoghi/Unsplash
Počet otráv jedlom priamo súvisiacich s ustricami a surovými mušľami sa v posledných rokoch výrazne zvýšil, najmä v dôsledku nárastu počtu mikróbov, ktoré vstupujú do potravinového reťazca s rastúcou teplotou mora.
Riziko môžete znížiť, ak
otvorené ustrice vložíte do vriacej vody na tri minúty alebo ich pečiete asi za desať minút.
Predrezané ovocie
K8/Unsplash
Týmto spôsobom ovocie prechádza niekoľkými rukami, stráca svoju sviežosť a navyše majú vyššiu cenu ako ovocie v celku.
Ovocie a zelenina je dôležité dôkladne umyť v čistej vode pred konzumáciou, aj keď chcete vyhodiť ich šupku.
Mikróby a baktérie sa na ovocie a zeleninu môžu dostať po krájaní zo šupky ovocia.
Surové klíčky
Milada Vigerova/Unsplash
Surové klíčky sú v posledných rokoch zodpovedné za mnohé epidémie salmonely, pretože ich pestovateľské podmienky sú tiež ideálne pre rast baktérií.
Rare steak
Jason Leung/Unsplash
Steak sa často konzumuje vo forme rare, v ktorej sa vypráža len okraj mäsa, vnútro je surové, vlažné. Konzumáciu nedostatočne uvareného mäsa však neodporúča aj ministerstvo poľnohospodárstva USA.
Surové vajcia
Haley Hamilton/Unsplash
V 80. a 90. rokoch minulého storočia boli epidémie salmonely bežné a mnohí z nás si na ňu spomínajú dodnes. Dnes je riziko jeho vývoja oveľa nižšie, ale surové vajcia zostávajú naďalej rizikovým faktorom
pre zdravie starších ľudí, ľudí trpiacich zníženou imunitou a tehotné ženy.
Nepasterizované mlieko
Nikolai Chernichenko/Unsplash
Podľa odborníka je surové kravské, ovčie alebo kozie mlieko jedným z najrizikovejších potravín, ktoré môžu prenášať baktérie ako Brucella, Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria a Salmonella.