Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
V americkej armáde začali s prepúšťaním vojakov, ktorí sa neočkujú
Zdielať na
Life

V americkej armáde začali s prepúšťaním vojakov, ktorí sa neočkujú

Zdroj: Pixabay

Americká armáda v stredu oznámila, že začne s okamžitou platnosťou prepúšťať vojakov jednotiek, ktorí sa odmietajú zaočkovať. Podľa oficiálneho odôvodnenia neočkovaní vojaci predstavujú riziko a zhoršujú pripravenosť, píše agentúra Reuters.

Okrem aktuálne slúžiacich jednotiek sa nové nariadenie týka aj zálohy a kadetov, výnimka platí len v prípade, ak sa niekto preukáže lekárskym posudkom, že je oslobodený od očkovania alebo sa odmietne dať zaočkovať z náboženských dôvodov. Vojakmi, pri ktorých sa v súčasnosti uvažuje o výnimke, sa zatiaľ zaoberať nebudú, ale ak bude ich žiadosť zamietnutá, budú mať sedem dní na to, aby sa zaočkovali (alebo sa proti rozhodnutiu odvolali) predtým, než ich prepustia z armády.

Drvivá väčšina vojakov slúžiacich v americkej armáde už absolvovala aspoň jedno očkovanie a sedemdesiatdeväť z nich doteraz v armáde zomrelo na koronavírus. Ostatné zložky americkej armády už predtým začali prepúšťať tých, ktorí vakcínu odmietajú, podľa najnovších informácií letectva bolo napríklad od novembra odzbrojených 125 ľudí.

Až 95,9 percenta vojakov vzdušných síl je plne chránených a ďalších 0,2 percenta už podstúpilo aspoň jedno očkovanie. Výnimku z administratívnych či zdravotných dôvodov udelili zhruba štyrom tisíckam vojakov, z náboženských zatiaľ nikomu, aj keď bolo podaných 2 600 takýchto žiadostí.

Súvisiace články