Zatiahnuté
Bratislava
Cecília
22.11.2024
Takto pripravujú varené víno TOP šéfkuchári
Zdielať na
Life

Takto pripravujú varené víno TOP šéfkuchári

Zdroj: Gaby Dyson/Unsplash

Koľko kuchárov, toľko zvykov, trendy tváre do toho vždy vložia trochu šmrncu. Skúsené legendy sa snažia o jednoduchosť. Prichádzame s tromi receptami na varené (skôr zohriate) víno, ktoré sa vám bude na Vianoce hodiť a môžete sa ním blysnúť.

Gordon Ramsay

Štýl škótskej šéfkuchárskej celebrity je dosť drsný, ale tých 16 michelinských hviezd nemá len tak, pre nič za nič. Jeho najdôležitejšou radou je, že zo žbrndy v demižóne nie je možné urobiť dobré varené víno. Všetky prísady by teda mali byť kvalitné, výsledok oceníte sami.

Ingrediencie:

  • kvalitné červené víno
  • korenie: kardamón, klinčeky, badián, koreň citrónovej trávy, tyčinky škorice
  • 1 pomaranč
  • hnedý cukor podľa chuti
  • konzervovaný zázvor (sladký zázvorový sirup), ak nemáte sušený alebo čerstvý

Gordon vkladá koreniny do látky vhodnej na tento účel, ale ak ju nemáte, tak ich nakoniec scedíte. Balíček vložíte do zohriateho vína a potom môžete priložiť ošúpané pomaranče a šupku.

Lyžička hnedého cukru zvýrazní chute a potom príde Ramsayho trik: zázvor.

Víno pomaly zohrievame, ale neprevárame, lebo potom sa stráca pointa - alkohol.

Šéfkuchár Ramsay k nemu ponúka aj občerstvenie: opražené orechy, lieskové orechy a mandle osolí a okorení kajenským korením a červenou paprikou. Pravdepodobne s tým víno chutí oveľa viac.

Hanna Balan/Unsplash

Jamie Oliver

Každá hviezda sa usiluje o unikát, no keďže nejde o klasický recept vytesaný do kameňa, ale o odvar, do ktorého sa zmestí takmer všetko, musíte to vyskúšať.

Ingrediencie:

  • 2 fľaše Chianti - alebo iné talianske červené víno
  • 2 ks mandaríniek
  • 1 citrón a limetka
  • 200 g práškového cukru
  • Korenie: klinčeky, škoricové tyčinky, muškátový oriešok, vanilkové tyčinky, badián, bobkový list

Horúce nápoje z červeného vína vyrába aj Jamie Oliver a keďže je veľkým fanúšikom Talianska, odporúča len toskánske Chianti. Ale priznajme si, nie každý ho vie zohnať, takže sa hodí akékoľvek talianske červené víno.

Ale nielen talianske víno je špecialitou, využíva aj bobkový list a lahodný varený sirup.

Začína tým, že ošúpe citrusy a vytlačí z nich šťavu, ktorú povarí niekoľko minút s cukrom na miernom ohni. Po roztopení prídu na rad koreniny, tj. klinčeky, škorica, bobkový list, štipka mletého muškátového orieška a vanilková tyčinka prekrojená na polovicu. Do tohto sirupu prilejeme toľko červeného vína, aby sme ho zakryli.

Cukrový odvar necháme na miernom ohni odparovať, kým sa cukor vo víne úplne nerozpustí. Keď to máte, pridajte plameň a priveďte do varu, kým nezískate sirupovú konzistenciu.

Ak aj to máte, uberte z plameňa, pridajte badián a zvyšok vína. A ako už vieme, odteraz už len zahrievame a nevaríme. Päť minút a hotovo.

Edward Howell/Unsplash

Paul Bocuse

Francúzska legenda je vyznávačom jednoduchosti, preto vám ukážeme, že nie je vždy potrebné preháňať.

Ingrediencie:

  • 7,5 dl červeného vína
  • 1 citrón
  • 10 kociek hnedého cukru
  • 1 väčšia štipka škorice
  • 1 klinček

Polovicu citróna nakrája na krúžky vloží do pohárov a druhú zohreje vo víne. Ten spolu s cukrom, klinčekmi a škoricou zahrieva takmer do varu. Potom pridá zvyšnú polovicu citrónovej šťavy, ale klinčeky vyloví, aby nápoj nebol príliš horký. Hovorili sme, že to bude jednoduché.

Na zdravie!