Nová štúdia hovorí jasne: Nevynechávajte raňajky!
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: FREEPIK.com
Medzinárodná štúdia dospela k prekvapivým záverom: zdá sa, že dôležitý je aj čas, kedy raňajkujete.
Vynechávate niekedy raňajky? Okrem toho, že budete mať čoraz väčší hlad, zdá sa, že budete musieť počítať aj s ďalším dôsledkom – podľa štúdie môže neskoré raňajkovanie zvýšiť riziko predčasného úmrtia. To vyvoláva otázku: môže existovať súvislosť medzi časom jedla a rozvojom ochorení?
Medzinárodný výskumný tím zhromaždil údaje od 2 945 ľudí žijúcich v Spojenom kráľovstve, ktorí mali v čase zaradenia do štúdie vek od 42 do 94 rokov. Informácie o ich zdraví, životnom štýle a stravovaní boli zhromažďované v rokoch 1983 až 2017 prostredníctvom dotazníkov.
Ukázalo sa, že s pribúdajúcim vekom dobrovoľníci jedli raňajky a večeru čoraz neskôr, čím sa skrátil ich „prerušovaný pôst" alebo sa ich jedlá sústredili do kratšieho časového úseku. Zdá sa, že to malo dôsledky: podľa výsledkov uverejnených vo vedeckom časopise Communications Medicine boli neskoršie časy jedla spojené s horším fyzickým a duševným zdravím.
Pri skúmaní pravdepodobnosti úmrtia z akejkoľvek príčiny výskumníci zistili silnú koreláciu medzi neskorším časom raňajok a zvýšeným rizikom úmrtia. A to nie je len malá korelácia: za každú hodinu, o ktorú sa raňajky oneskorili, sa riziko zvýšilo o 8 – 11 percent.
„Naše výskumy naznačujú, že zmeny v stravovacích návykoch starších dospelých, najmä pokiaľ ide o čas raňajok, môžu slúžiť ako ľahko sledovateľný ukazovateľ ich celkového zdravotného stavu,“ vysvetľuje Hassan Dashti, výskumník v oblasti výživy na Harvardskej lekárskej fakulte.
Výskumníci však zdôrazňujú, že netvrdia, že neskoré raňajkovanie spôsobuje skoršiu smrť – ani že môžete získať roky života tým, ak budete jesť vaječné omelety skôr. Skôr naznačujú, že tento vzťah môže byť opačný: s pribúdajúcim vekom ľudia trpia viac zdravotnými problémami, ktoré sa tiež zhoršujú, čo znamená, že pravdepodobnosť predčasného úmrtia sa zvyšuje, čo vedie k neskorším raňajkovým návykom.
Zlý zdravotný stav môže viesť k nedostatku spánku, čo môže sťažiť ranné vstávanie. Navyše, zhoršujúci sa fyzický zdravotný stav znamená, že viac úloh, vrátane prípravy raňajok, trvá dlhšie.
Science Alert zhrňuje, že zistenia štúdie možno využiť na identifikáciu starších ľudí, ktorí sú z hľadiska zdravia vystavení väčšiemu riziku. Okrem toho poskytuje aj lepšie pochopenie toho, ako zmeny stravovacích návykov ovplyvňujú mladých aj starých ľudí.