Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Týchto 5 jedál si v reštaurácii nikdy neobjednávajte!
Zdielať na

Týchto 5 jedál si v reštaurácii nikdy neobjednávajte!

Pozrite si tiež archívne video s exkluzívnym rozhovorom so šéfkuchárom.

Sú chody, ktorým sa zďaleka odporúča vyhnúť. Ktoré to sú? Prezradíme vám dlhoročné tajomstvá šéfkuchárov!

Návštevu reštaurácie sprevádzajú prevažne pozitívne pocity spojené s jedlom, ktoré tam konzumujete, spoločnosťou, ktorá vás obklopuje, či samotnou zábavou na oslave. Náš článok ale dokazuje, že aj takýto krátky relax sa môže ľahko skončiť katastrofou a sklamaním – hlavne, ak si objednáte nasledujúce jedlá!

Ryby v pondelok

Dobrosrdečná rada jedného z našich bývalých obľúbených šéfkuchárov Anthonyho Bourdaina znie: nikdy si neobjednávajte ryby v pondelok. Reštaurácie sa totiž radi zbavujú zvyškov z víkendu, aby uvoľnili miesto pre čerstvé potraviny, ktoré prídu v utorok. Takže, čo vám v pondelok pristane na tanieri, tam už s najväčšou pravdepodobnosťou bude čakať zopár dní a nebude to z najčerstvejších potravín.

Vajce Benedikt

Zlá správa pre milovníkov brunchov, teda tých, ktorí cez víkend radi zjedia, koľko sa do nich vmestí. Jedným z najpredávanejších hitov v bistrách a reštauráciách je v poslednej dobe benediktínske vajce: stratené vajce poliate holandskou omáčkou. V čom je problém? Nie vo vajíčkach, tie sú vyrobené čerstvé, ale v lahodnej, krémovej omáčke, ktorá sa vyrába z masla a podľa odborníkov by sa mala uchovávať pri konkrétnej teplote. Tú ale nie je možné udržiavať po celý deň. To je dôvod, prečo ju kuchári príliš neodporúčajú.

Jedlá mimo menu

Keď si objednáte jedlo, ktoré nie je na aktuálnom jedálnom lístku, riskujete, že nahneváte dve skupiny obsluhy: čašníkov aj personál kuchyne. To nie je veľmi dobrý nápad, že? Všetky tie jedlá, na ktoré máte práve chuť, sa musia objednať včas – a čašník ich od začiatku nenávidí. Potom presunie objednávku do kuchyne, kde z nej kuchári  prevracajú oči stĺpom. Isté je, že jedlo len tak skoro neuvaria. Vždy, keď im niekto hovorí, čo majú robiť, sa rozčúlia a nadávajú, a to nechcete.

Dobre prepečený stejk

Nemáte radi surové krvavé mäso, však? Do podobnej kategórie patria v očiach šéfkuchárov aj milovníci prepečených podrážok od topánok. Preto vymysleli nasledujúci trik pre „milých“ hostí, ktorí si podobné stejky pýtajú: nedajú im chutnú prvotriednu sviečkovicu, ale tuhšie a robustnejšie kusy roštenky. A to všetko len preto, že si zákazník pýtal tuhšie mäso a len ťažko zistí, či bolo mäso tvrdé pôvodne. To im jednak ušetrí čas pri jeho príprave a samozrejme, kvalitnejšie mäso.

Ten konkrétny burger

Počuli ste už o dobytku Wagyu? Na začiatok o ňom stačí vedieť, že za kilo jeho mäsa zaplatíte nehoráznu sumu, takže to nie je druh mäsa, ktorý priemerný človek konzumuje na dennej báze. Ak vás však napriek tomu láka ochutnať ho vo forme burgeru, výber tohto mäsa si dvakrát rozmyslite. Drahé mäso s vysokým obsahom prírodných tukov by sa nemalo mlieť ani krájať na malé kúsky, pre šéfkuchárov je to obrovské plytvanie a najradšej ho servírujú v podobe veľkých plátkov.

Súvisiace články