Jasno
20°
Bratislava
Berta
2.7.2024
Už žiadne obavy: Za pivné brucho vôbec nemôže pivo
Zdielať na

Už žiadne obavy: Za pivné brucho vôbec nemôže pivo

Pozrite si tiež archívne video o tom, že pivné brucho je mýtus.

Milovníci piva si teraz určite vydýchnu. Za pivné brucho zlatistý mok nemôže.

Pivné brucho je typickým javom u mužov v strednom veku a starších a ako aj označenie napovedá, malo by súvisieť s nadmernou konzumáciou piva. Je to však omyl. V pive sa nachádza rovnaké množstvo alkoholu, ako v ostatných alkoholických nápojoch a rovnaké množstvo kalórie ako v iných živinách. Nič teda nenasvedčuje tomu, že z kalórií obsiahnutých v pive by nám malo rásť brucho.

Ako teda vzniká?

Je to jednoduché. Ak človek do svojho organizmu dostáva viac kalórií, než je schopný spáliť, telo si tento nadbytok ukladá vo forme tuku – čiže priberáme. To, kde sa tento tuk ukladá, závisí od viacerých faktorov, medzi tie najdôležitejšie patrí vek, pohlavie, hormonálna rovnováha a genetika. Rozmiestnenie tuku v tele sa u mužov a žien líši. Mužom sa najväčšia časť tuku zbiera v brušnej časti a u žien sú typické partie prsia, boky, zadok a stehná. Tým sme si vo všeobecnosti objasnili, kde je možné najviac vidieť, či má niekto zdravý životný štýl a stravovacie návyky. Ak teda muž priberá na váhe, narastie mu brucho. Dokonca aj vtedy, ak v živote nevypil ani pohár piva.

Škoda cvičiť

Tým sme vyriešili aj nekonečnú záhadu, z čoho vzniká pivné brucho. Nie z piva, ale z tuku. Z toho vyplýva, že sa budeme zbytočne trápiť a robiť tisíc ľah-sedov a iných brušných cvikov, ktoré nám k zmiznutiu nášho pivného brucha pomôžu asi rovnako ako beh alebo plávanie. Aj keď je pravda, že budeme mať krásne vypracované brušné svalstvo, len ho nebude môcť vidieť. Dokonca si môžeme dovoliť tvrdiť, že medzi pivným bruchom u chlapov a ženskými prsiami, je menší rozdiel, než sme sa nazdávali. Radšej ale po tom nepátrajme.

Stravovacie zlozvyky

Pôvod chybného označenia pivného brucha spočíva s najväčšou pravdepodobnosťou v tom, že u ľudí, ktorí pijú veľa piva sa predpokladá, že ani ich stravovacie návyky a životný štýl nebudú najzdravšie a budú náchylní k obezite. Metabolizmus 35-40 ročných mužov sa začína spomaľovať, energetické požiadavky tela sa znižujú a životný štýl je ochudobnený o pohyb – čo je hlavným predpokladom vzniku pivného brucha, s pivom alebo bez neho. V jednom pohári piva je približne stopäťdesiat kalórií a v rovnakom množstve koly nad dvesto. Takže pri konzumácii toho istého množstva koly nám skôr narastie kolové ako pivné brucho.

Pivo vylúčené

Celý tento jav je navyše veľmi individuálny, pred niekoľkými rokmi britskí veci našli gén, ktorý je zodpovedný za to, kde v tele sa ukladá tuk. Rovnako našli aj génový variant, ktorý je zodpovedný za pravdepodobnosť, či bude mať človek sklon mať pivné brucho. Aj ďalší medzinárodný výskum pomocou štatistických prieskumov dokázal, že pivné brucho nevzniká od piva. Vzorke dvadsaťtisíc žien a mužov odmerali telesnú váhu, šírku bokov a pásu a porovnali s ich návykmi konzumácie alkoholu. Štatistika nedokázala žiadnu súvislosť s konzumáciou piva a šírkou bokov a pásu.

Súvisiace články