Kulinársky trik: Neuhádnete, z čoho je pripravený tento chutný šťavnatý steak
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Twitter
Pokiaľ ide o falošné mäso, mnoho startupov už predstavilo uchádzajúce sa alternatívy napríklad k hamburgerom. Urobiť napodobeniny celých "kusov" je ale oveľa zložitejšie.
Španielska spoločnosť Novameat prišla s rastlinným steakom, o ktorom tvrdí, že je zatiaľ najrealistickejší. Okrem toho by mohol stáť približne rovnako ako klasický steak z hovädzieho.
Takzvaný Steak 2.0 okrem iného obsahuje hrášok, morské riasy a šťavu z červenej repy. Práve vďaka poslednej spomenutej ingrediencii môže byť "krvavý". Mäsitý vzhľad sa podarilo dosiahnuť pomocou technológie 3D tlače, ktorá zo zmesi surovín vytvorila tenké vlákna.
Zakladateľ Novameat Giuseppe Scionti pripustil, že na chuti je ešte potrebné zapracovať. Finálna verzia by mala byť hotová v priebehu niekoľkých mesiacov.
Aktuálne náklady na výrobu 50 g Steaku 2.0 sú 1,5 dolára. Novameat sa ich ale snaží zredukovať tým, že zvyšuje produkciu. Pokiaľ to zvládne a súčasne sa podarí zdokonaliť chuť, tento pokrm by mohol ľahko oslavovať rovnaký úspech ako nugety či guličky z falošného mäsa.