Biele mäso je rovnako škodlivé ako červené, tvrdia vedci
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Shutterstock
Zistilo sa, že červené mäso zvyšuje cholesterol rovnakým spôsobom ako biele. Čím by ste ho mali nahradiť?
Amerických expertov poriadne prekvapila štúdia výskumného inštitútu v Oaklande, Kalifornii (CHORI), ktorá na rozdiel od všeobecného presvedčenia tvrdí, že červené mäso nemá v porovnaní s bielym mäsom škodlivejší účinok na hladinu cholesterolu v krvi (ich vplyv je rovnaký, ak majú rovnakú hladinu nasýtených tukov).
Štúdia publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition navyše ukazuje, že veľké množstvo skonzumovaného červeného a bieleho mäsa má za následok vyššiu hladinu cholesterolu ako konzumácia podobného množstva rastlinných bielkovín.
Pokiaľ ide o cholesterol, najzdravšie sú rastlinné bielkoviny, proteíny pochádzajúce zo zeleniny, mliečnych výrobkov a strukovín.
Podľa jedného z autorov štúdie, profesora Ronalda Kraussa, tento objav jasne naznačuje, že v prípade zníženia cholesterolu by sme mali konzumovať menej mäsa a prejsť na rastlinné bielkoviny.