Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Náš sprievodca pre obliekanie primerane vášmu veku!
Zdielať na

Náš sprievodca pre obliekanie primerane vášmu veku!

Zdroj: Shutterstock

Nikto z nás netúži byť označený ako muž, ktorý sa hrá na niekoho, kým nie je. V dnešnom článku viac o tom, ako sa obliecť primerane svojmu veku.

Prečo by nás pri výbere oblečenia mal trápiť náš vek? Všetko je to o dôstojnosti, páni. Životné etapy, cez ktoré si prejde väčšina z nás, zahŕňajú mladého študenta, pracujúceho muža budujúceho kariéru až po zrelého muža v najlepších rokoch. Mladý študent v drahom obleku bude pôsobiť rovnako neprimerane ako starnúci muž v šortkách a farebnom tričku s vtipným nápisom. Dnes vám prinášame prehľad outfitov a módnych typov vhodných pre váš vek, aby ste v podobnej situácií omylom neskončili aj vy. Pretože nič nezanechá v ostatných lepší dojem ako muž, ktorý sebavedome ukazuje, kým je.

Mladík: 19 – 35 rokov

Ste mladý a vyzeráte dobre. Ľahko sa udržíte vo forme a nemusíte si robiť starosti s vypadávajúcimi vlasmi. Užívajte si oboje, kým vám čas praje! Mladistvý stajling je charakterizovaný hravosťou, experimentovaním a istou dávkou dravosti a agresie. S postupom času bude nevyhnutné zaradiť do šatníku aj pár nadčasových kúskov.

Všetky outfity v štýle casual sú vám k dispozícií. Oddajte sa im úplne a nemiešajte funky košele so slušnými nohavicami, aby ste ostatných ani seba nemiatli. Perfektne sediace džínsy v tmavšej farbe, jedno sako svetlejšej a jedno tmavšej farby pokryjú všetky vaše potreby pre štýl smart casual.

Toto je tiež obdobie, kedy budete potrebovať svoj prvý oblek, keď už na nič iné ako na pracovné interview. Konfekčné obleky sú zámerne ušité tak, aby sadli čo najväčšiemu počtu mužov- v skratke sú priveľké. Pri business situáciách si dajte záležať, aby vám oblek perfektne sedel a vy ste nevyzerali ako chlapec v požičanom oblečení, ale ako muž odhodlaný prijať výzvu. Neexperimentujte s farbami ani s vzormi. V mladom veku takéto detaily vyznejú ako omyl z nevedomosti a nie ako sofistikovaná voľba.

Profesionál: 25 – 50 rokov

Kedy sa z chlapca zbierajúceho skúsenosti stane muž budujúci si kariéru je čisto individuálne. U niekoho príde toto obdobie skôr, rozdiel ale bude badateľný a zmena životného tempa si vyžaduje aj zmenu štýlu. Neuponáhľajte ju a nezačnite hneď nosiť tvídové obleky a nohavice s vysokým pásom, tak ďaleko ste sa ešte nedostali. Jednoznačne ale upustite od extravagantnejších kúskov kričiacich „pozrite sa na mňa“ a osvojte si štýl nenútenej elegancie, ktorá kričí „viem, že sa na mňa pozeráte.“

Buďte k sebe úprimný a keď vám oblečenie začne byť pritesné, lebo už nie je také ľahké udržať sa vo forme ako v predošlej životnej etape, vymeňte ho za väčšie. Aby ste sa dobre obliekali, nepotrebujete perfektné telo ale perfektné oblečenie. A to prevažne v štýle smart casual, keďže vaše večeri budú vyplnené firemnými akciami a networkingovými eventami.

Investujte do kvalitných košieľ, rolákov a kardigánov. Osvojte si základy správnej kombinácie farieb a doplňte svoj šatník o kúsky, ktoré v ňom chýbajú, ako sú športová bunda a variácie topánok – štýlové brogy k obleku, vychádzkové poltopánky a slušné tenisky.

V najlepších rokoch: 45 rokov a viac

Po štyridsiatke sa od muža očakáva serióznejší prístup k životu a inak sa k vám začne správať aj okolie. Voľte preto vždy elegantnejšiu verziu oblečenia a užívajte si fakt, že vďaka veku už nebudete vyzerať ako mladík, ktorý sa priveľmi snaží, ale ako sebavedomý muž spokojný so svojou životnou situáciou.

Zaraďte do svojho šatníka čo najviac smart casual oblekov, investujte do kvalitných doplnkov a v žiadnom prípade nenechajte mladšiu generáciu, aby vás zatienila! Nebuďte v móde lenivý a dajte si záležať – noste štýlový šál a rukavice, peňaženku s monogramom a strieborné manžetové gombíky. Dajte si ušiť oblek na mieru, aký nikto nemá. Kúpte si tvídové sako, ktoré ste vždy chceli mať. Vráťte sa späť k experimentovaniu a keď sa v niečom cítite dobre, noste to. Máte na to predsa vek.  

Súvisiace články