Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hodinky minulosti aj budúcnosti: Takto sa zo značky Heuer stal TAG Heuer
Zdielať na
Life

Hodinky minulosti aj budúcnosti: Takto sa zo značky Heuer stal TAG Heuer

Zdroj: TAG Heuer

Existujú značky, ktoré prekonali krízy posledných storočí silou vôle. Existujú tiež značky, ktorým pomohlo spájanie sa a potom sú značky, ktoré zmizli nadobro. Heuer si v 80. rokoch vybral združovanie a bolo to správne rozhodnutie.

​Začnime od začiatku. V roku 1860 založil Edouard Heuer v mestečku (vtedy ešte malej dedine) Saint-Imier vlastnú značku, ktorá sa o pár rokov neskôr presťahovala do Bielbe. Od začiatku kládol veľký dôraz na vývoj a inovácie, najmä v oblasti konštrukcií stopiek. V roku 1911 už dodával chronografy do palubných dosiek a v roku 1916 vytvoril stopky v podobe mikrografu, ktorý bol schopný merať stotiny sekundy. Od dvadsiatych rokoch je Heuer oficiálnym časomeračom olympijských hier a mnohých ďalších športových podujatí. Prvá Autavia bola vyrobená v roku 1933 a slúžila ako stopky zabudované v palubnej doske pretekárskych vozidiel.

Historické palubové stopky

Historické palubové stopky

Wikimedia

​​Vidíme teda, že Heuer nezaháľal ani pred 50. rokmi, ale v roku 1958 prevzal vedenie spoločnosti Jack Heuer, pravnuk zakladateľa. Vďaka jeho láske k automobilovým závodom prišla značka s vynovenou kolekciou. Slávny model Carrera, bol predstavený v roku 1964 a viaže sa s ním aj legendárny model Monaco.

Heuer Carrera sú jednými z prvých hodiniek, na ktorých dizajne sa podieľal Jack Heuer

Heuer Carrera sú jednými z prvých hodiniek, na ktorých dizajne sa podieľal Jack Heuer

Hodinkee

​​Heuer začal modelom Monaco v roku 1969 bojovať o titul prvého automatického chronografu, ktorý vyvíjal spoločne s Breitlingom, Burenom, Hamiltonom a dvoma konštruktérmi mechanizmov Leonidasom a Dubois-Deprazom, s konkurenčnými značkami Zenith a Seiko.

 V tej dobe boli obrovskou inováciou stopky, ktoré sa samy naťahovali pomocou pohybu, čiže automatické.

Výrobcovia urobili pre svoje prvenstvo takmer všetko, ale nakoniec sa prvým nestal nik.

V šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch znamenal marketing  niečo úplne iné ako dnes. Existujú hodinky, o ktorých sa traduje, že boli prvé na Evereste, ale nie je to pravda. Sú hodinky, ktoré po prvotnom neúspechu vďačia za svoju slávu známej filmovej hviezde a týmto spôsobom sa čiastočne preslávili aj Heuer Monaco.

Steve McQueen preslávil model Monaco

Steve McQueen preslávil model Monaco

TAG Heuer

​​Okrem toho, že prvý model bol hranatý, vodotesný a automatický, veľmi si ho obľúbil herec Steve McQueen, ktorý ho mal na sebe aj vo filme LeMans. Tým stúpla popularita Monaca. Známy model prešiel počas rokov 1975-1997 vývojom a prišiel o svoj charakteristický detail. Na jednej strane mal tlačidlá stopiek a na druhej korunku, s ktorou sa nastavoval čas. V deväťdesiatych rokoch začala značka používať modernejšie, zakúpené mechanizmy a od tohto detailu upustila. Až v roku 2015, už ako model TAG Heuer Monaco, sa vrátil jeho pôvodný vzhľad z roku 1969.

Čo znamená TAG?
Inovované Monaco

Inovované Monaco

TAG Heuer

​​Príchod kvarcových hodiniek vyvolal krízu, ktorá otriasla aj značkou Heuer. Na začiatku osemdesiatych rokov bol Jack Heuer nútený predať spoločnosť. Prvým kandidátom bola luxusná značka Piaget (patriaca dnes pod Swatch Group) a v roku 1985 prešla značka do spoločnosti Techniques d'Avant Garde. História sa musela zachovať a súčasnosť sa nedala obísť,  tak vznikla značka TAG Heuer. V roku 1999 sa ohlásila LVMH (Louis Vuitton - Moet Hennessy), spoločnosť s luxusným tovarom a spoločnosť TAG Heuer, mohla začať žiť svoj pokojný a moderný život 21. storočia.

Do rodiny TAG Heuer patrí aj Zenith, ktorý tiež experimentuje s netradičnými materiálmi.

Do rodiny TAG Heuer patrí aj Zenith, ktorý tiež experimentuje s netradičnými materiálmi.

Zenith

​​Pokojný, moderný život znamenal, že v rovnakej skupine sa ocitol aj ich bývalý konkurent Zenith, s ktorým v roku 1969 súťažili o prvenstvo automatického chronografu a o pár rokov neskôr sa k rovnakej skupine pridala aj značka Hublot. Zistilo sa, že spoločný vývoj môže byť oveľa účinnejší ako individuálny. Predchádzajúce kolekcie si ponechali, zachovali sa dnes už legendárne modely Carrera, Autavia, Monaco, séria F1, ale začali s oveľa odvážnejšími experimentmi.

TAG Heuer F1 Aston Martin

TAG Heuer F1 Aston Martin

TAG Heuer

​​Začali s používaním rôznych materiálov, menili sa aj tvary. V marci 2015 bol predstavený inovovaný model Carrera, ktorý sa úplne líši od predchádzajúcich.

Opustil korene 60. rokov a je plnohodnotným kúskom 21. storočia, ktorý nenasleduje trendy, ale ich určuje.

Aj z description:Aj z source:TAG Heuer

​​Nový prístroj bol veľmi nápomocný pri formovaní dizajnu. Je navrhnutý tak, aby bolo jednoduché vytvoriť skeletový ciferník, ktorý umožňuje vidieť vnútro mechanizmu. V priebehu posledných troch rokov ho ešte zdokonalili, objavil sa nový mechanizmus H02 a objavujú sa novšie a novšie modely hodiniek Carrera, čo znamená, že značka je stále úspešná.

Na číselníku a pod ním je veľa malých detailov.

Na číselníku a pod ním je veľa malých detailov.

TAG Heuer

​​Je tiež dôležité spomenúť, že TAG Heuer bol v priebehu posledných rokov jednou z tých značiek, ktoré znížili ceny svojich produktov, čím zmenili svoju pozíciu na trhu. V cenách sa dostali pod značky Breitling a Omega a nad Longines, súčasne je ich kvalita porovnateľná s prvými dvomi.

Od roku 2014 stojí na čele spoločnosti Jean-Claude Biver, ktorý už predtým zachránil a pozdvihol viaceré spoločnosti. So sebou priniesol nový pohľad v konzervatívnom svete hodinárstva, ktorý rozhodne nie je na škodu.

V roku 2017 spoločnosť predstavila prepracovanú podobu modelu Autavia: V roku 2016 zorganizovala on-line anketu, aby zistila, aký dizajn prvého modelu Autavia by chceli vidieť fanúšikovia. Treba dodať, že k tomu došlo po tom, čo s inovovaným modelom na začiatku roka 2000 poriadne prestrelili a chceli ísť tentokrát na istotu, čo sa im aj podarilo.

​Pod päť tisíc eur, nadčasové, s prepracovaným mechanizmom stopiek a moderným dizajnom. To nie je vysoká cena v porovnaní s konkurenčným prostredím - Breitling Chronos s mechanizmom B01 začínajú od 6 500 eur a Omega Planet Ocean Chronograph taktiež.

​Je teda vidieť, že TAG Heuer sa môže pýšiť skvelou minulosťou a vďaka skupine LVMH má pred sebou sľubnú budúcnosť. Má jedinečné postavenie medzi hornou a luxusnou kategóriou v takej cenovej relácii, ktorá vypĺňa dieru na trhu.

Súvisiace články