Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Jete iba mäso? Odborníci varovne krútia hlavami
Zdielať na
Life

Jete iba mäso? Odborníci varovne krútia hlavami

Zdroj: Shutterstock

Internetom sa nedávno začal šíriť nový lajfstajlový trend - čisto mäsová diéta. Ako už názov napovedá, jej priaznivci konzumujú výhradne mäso a vodu. Ovocie, zeleninu, skrátka všetko, čo niekedy predtým nebolo živým zvieraťom, majú striktne zakázané. Jedinou výnimkou z tohto pravidla predstavuje soľ a iné korenia.

Pokiaľ si myslíte, že to znie trochu extrémne, máte úplnú pravdu. A nielen z hľadiska zdravia. Toto mäsožravecké hnutie je čiastočne spojené s kontroverzným akademikom Jordanom Petersonom z University od Toronto in Canada, ktorý pred časom vyhlásil, že jeho jedálniček tvorí len hovädzie, soľ a voda.

Mäsožravectvo vehementne vychvaľuje tiež bývalý ortopedický chirurg Shawn Baker. Ten sám seba nazýva "Revolucionárom" a je zakladateľom facebookovej skupiny World Carnivore Tribe, ktorá má momentálne asi 20 tisíc členov.

Hlavným cieľom World Carnivore Tribe je

"agresívne propagovať tento životný štýl ako silný nástroj na podporu a obnovu vynikajúceho zdravia".

V prípade záujmu si môžete prečítať desiatky príbehov ľudí, ktorých mäsožravectvo nejakým spôsobom "vyliečilo". Teda údajne.

​Podľa vedcov je, samozrejme, oveľa pravdepodobnejšie, že čisto mäsová diéta vám skôr ublíži, než aby vám pomohla. Lenže...

"Ľudia sú veľmi ľahko ovplyvniteľní - predovšetkým ľudia, ktorí sú chorí, chcú, aby im bolo lepšie, a vyskúšajú čokoľvek,"

- priznal kardiológ Ethan Weiss z University of California.

"Je dôležité mať vyvážený jedálniček, ktorý sa skladá z rôznych zdrojov bielkovín,"

- komentovala celú záležitosť tlačová hovorkyňa Academy of Nutrition and Dietetics, Kristen Smith.

"Ovocie a zelenina poskytujú mikroživiny, ktoré naše telo potrebuje pre dlhodobú udržateľnosť."

Súvisiace články