Chcete dlho žiť? Jedzte stredomorskú stravu!
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Shutterstock
Podľa talianskych vedcov je riziko predčasných úmrtí u ľudí starších ako 65 rokov pri stredomorskej strave nižšie až o 25 percent, v prípade, že obsahuje množstvo ovocia, zeleniny, olivového oleja, rýb a menej mäsa, mlieka a alkoholu.
Vedci z inštitútu Neuromed v talianskom meste Pozzilli analyzovali súvislosť medzi stredomorskou stravou a mierou úmrtnosti. Vo svojom výskume sledovali viac ako päťtisíc ľudí starších ako 65 rokov. Okrem toho uskutočnili výskum aj v niekoľkých ďalších krajinách, ten zahŕňal celkom 12 tisíc ľudí. Výsledky novej štúdie boli zverejnené v British Journal of Nutrition.
Podľa výskumníkov výsledky jasne ukazujú, že stredomorská strava môže výrazne predĺžiť životy starších ľudí. Zistili, že čím viac seniori uprednostňujú stredomorskú stravu – ktorej súčasťou je aj pohár vína - tým menšie je riziko predčasnej smrti.
„Vzhľadom na starnutie svetovej populácie budú ľudia starší ako 65 rokov tvoriť za niekoľko rokov zhruba štvrtinu európskeho obyvateľstva,“
uviedla Licia Iacoviello, autorka štúdie.