Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Spíte viac než osem hodín denne? Možné zdravotné riziká!
Zdielať na
Life

Spíte viac než osem hodín denne? Možné zdravotné riziká!

Zdroj: Shutterstock

Nadmerné množstvo spánku je spájané s vyšším rizikom srdcových problémov a dokonca aj s úmrtím. Vyplýva to z výsledkov analýzy 74 tematických štúdií, ktoré zahŕňali viac než tri milióny ľudí.

​To pochopiteľne neznamená, že ak budete tráviť v posteli veľa hodín, nakoniec vás to zabije. Existuje ale možnosť, že si tým zhoršíte už existujúce zdravotné problémy. Rovnako tak môže ísť o príznak nejakej choroby.

"Naše zistenia majú významné dôsledky - lekári by pri konzultáciách mali venovať väčšiu pozornosť skúmaniu kvality a dĺžky spánku,"

- uviedol jeden z bádateľov Chun Shing Kwok.

"Pokiaľ budú odhalené nadmerné spánkové vzorce, najmä doba trvania 8 a viac hodín, potom by lekári mali zvážiť screening na nepriaznivé kardiovaskulárne rizikové faktory a obštrukčnú spánkovú apnoe."

Kwok a jeho kolegovia prišli na to, že spánok v priemernej dĺžke 10 hodín je asociovaný s 30-percentným nárastom predčasných úmrtí (v porovnaní so spánkom s dĺžkou 7 hodín), s 56-percentným zvýšením rizika úmrtí v dôsledku mŕtvice a 49-percentným zvýšením rizika úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia.

Samotnú zmienku si zaslúži aj skutočnosť, že zlá kvalita spánku bola spojená so 44-percentným zvýšením počtu prípadov ischemickej choroby srdečnej.

Aj tento výskum má určité limity. Napríklad - tri milióny ľudí je síce veľa, ale spánkové návyky väčšiny z nich neboli skúmané v laboratórnych podmienkach, teda výsledky nemusia byť úplne presné. Aj tak ale vyššie uvedené závery rozhodne stoja za pozornosť.

"Spánok ovplyvňuje každého. Množstvo a kvalita nášho spánku je celok,"

- podotkol Kwok.

Súvisiace články