Ochutnali by ste alkohol z dreva?
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Shutterstock
Pomaly sa bude dať alkohol vypáliť aj z podrážok tenisiek, maximálne sa ku nim pridá trochu viac cukru.
Z Japonska pricšlo prelomové riešenie, s ktorým počítal málokto. Japonskí vedci vyrobili z dreva alkohol vhodný na ľudskú konzumáciu s použitím špeciálnej metódy na výrobu špeciálneho nápoja.
Ak vám doteraz pripadali komické opisy degustátorov vín, radi používajúcich kvetnaté prirovnania typu „dubový zamat“, držte sa, pretože:
Podľa vedcov z japonského lesníckeho výskumného centra má nápoj z kôry „stromovú“ príchuť pripomínajúcu arómu alkoholu zrejúceho v drevených sudoch.
Podstatou metódy vyvinutej výskumnými pracovníkmi je rozdrviť drevo na krémovú textúru a po pridaní kvasiniek a enzýmu začať kvasiť. Odborníci nepoužívajú počas procesu teplo, takže nápoj si môže zachovať jedinečnú chuť rôznych stromov.
Zatiaľ vyrobili liehoviny z cédrového dreva, brezy a čerešne. V prípade cédru získajú zo štyroch kilogramov dreva 3,8 litra tekutiny, ktorej obsah alkoholu je približne 15 percent, podobne ako u japonského alkoholického nápoja saké. Vedci dúfajú, že alkohol na báze dreva sa do troch rokov dostane na pulty predajní.
"V Japonsku je veľa stromov po celej krajine a dúfame, že ľudia budú môcť ochutnať alkoholické nápoje vyrobené z typických stromov,"
uviedol zamestnanec ústavu Magara Kengo.