Belgické deti pili v školách pivo namiesto mlieka
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: Shutterstock
Vzťah Belgicka a pivnej kultúry je tak hlboký a intímny, že aj predstaviť si ho vieme len ťažko.
S varením piva sa v Belgicku začalo v 12. storočí. Špeciálne povolenie pápeža umožňovalo mníchom experimentovať s rôznymi druhmi piva. Tamojšiu pivnú kultúru zaradilo UNESCO do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva. Najlepším príkladom tejto kultúry je fakt, že v Belgicku mohli deti až do 70. rokov piť k obedu v školách pivo.
Samozrejme, nie hocijaké
Kategória bière de table, čiže stolové pivo malo nízky obsah alkoholu (približne 1,5 percent a menej). Deti ho milovali a najznámejšou značkou bolo Piedbouf s 1,1 percentným obsahom alkoholu, ktoré bolo sladké ako kola.
Keďže stolové pivo bolo v belgických domácnostiach bežnou súčasťou rodinnej večere, školské pivo považovali všetci za úplne bežnú vec a pre svoj nízky obsah alkoholu (0,5 percent), z neho neležali pod lavicami na mol spití študenti.
Konzumáciu piva v školách vytlačili v 80. rokoch sladké sýtené nápoje a posunutie legálnej vekovej hranice pitia alkoholu na 16 rokov. Pivovary odvtedy neúspešne bojujú s tým, aby sa mohli vrátiť späť do škôl. Na začiatku milénia sa prepracovali až do testovacej fázy, v ktorej 30 škôl ponúkalo miesto sýtených nápojov aj stolové pivo, a 80 percent žiakov si ho aj vybralo. Majú tiež k dispozícii vedecké štúdie, ktoré tvrdia, že pivo je zdravšou (resp. menej škodlivou) alternatívou k sladeným sýteným nápojom, ktoré sú často príčinou detskej obezity.