Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Novoročné predsavzatia dodržiavajú skôr muži ako ženy
Zdielať na
Life

Novoročné predsavzatia dodržiavajú skôr muži ako ženy

Zdroj: Shutterstock

Koniec roka je tu a s novým rokom si mnohí dávajú predsavzatia. No počas roka to viacerí vzdajú, respektíve nedodržia. Myslíte, že rok 2023 budete úspešnejší?

1. Predsavzatia dodrží len pätina

Novoročné predsavzatia si podľa prieskumu niekedy dala viac než polovica ľudí, častejšie ženy a mladšie ročníky. Vedú vysokoškoláci. Predsavzatie dodrží len pätina opýtaných. Proti minulým rokom si na rok 2023 chce dať predsavzatie len necelá tretina ľudí. Plánujú ho hlavne mladí ľudia do 29 rokov.

2. Muži sú lepší než ženy

Najdlhšie vydržia tí, ktorí žijú v rodinách. Najrýchlejšie sa ľudia vzdávajú predsavzatia prestať fajčiť. Ženy svoje novoročné sľuby vzdávajú skôr než muži. Takmer tretina počas prvých pár dní. Predsavzatie sa obvykle týkajú zdravého životného štýlu - prevažne túžba schudnúť a jesť zdravšie. To sú tiež najčastejšie predsavzatia roku 2023.

3. Prečo to nevydržíme?

Prečo ľudia často predsavzatia nedodržia, aspoň teda tie týkajúce sa zdravého životného štýlu? Podľa odborníkov im novoročné sľuby väčšinou nevychádzajú preto, že ľudia to neberú veľmi vážne. Je to už stereotyp. Dôležitá je silná motivácia a nemať nereálne ciele.

4. Aké si dávame predsavzatia do budúceho roku?

Ženy chcú začať chudnúť, zdravo jesť a lepšie dodržiavať pitný režim. Muži sa viac zameriavajú na obmedzenie alkoholu a fajčenie. Mladí do 29 rokov by chceli zodpovednejšie dodržiavať pitný režim, naučiť sa cudzí jazyk a viac spať. Ľudia vo veku 30 až 44 rokov si najčastejšie sľubujú venovať sa rodine a blízkym.