Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Už poznáme dôvod, prečo fajčíme, keď pijeme alkohol!
Zdielať na
Life

Už poznáme dôvod, prečo fajčíme, keď pijeme alkohol!

Zdroj: Shutterstock

Tí, ktorí zvyknú konzumovať alkohol a príležitostne fajčia, môžu potvrdiť, že tieto dva zlozvyky idú často ruka v ruke a človek má pod vplyvom alkoholu väčšiu chuť si zapáliť.

Aj vo vedeckom svete sa nájdu ľudia, ktorí si všimli súvislosť medzi týmito dvomi javmi a Dr. Maheesh Thakkar nedávno o tejto problematike publikoval aj článok.

Dva významné faktory

Výskum prebiehal na potkanoch a zistil nasledovné: Podľa výsledkov vedeckého výskumu je treba hľadať súvislosť medzi alkoholom a nikotínom v ich vplyve na bdelosť a ospalosť. Zatiaľ, čo alkohol spôsobuje ospalosť, nikotín človeka stimuluje, takže sa vzájomne dopĺňajú. Predovšetkým v tej podobe, že alkohol podporuje nikotínový deficit. Nikotín naopak brzdí účinky alkoholu v prednom mozgu.

Verejnosť nesúhlasí

Tento vedecký výskum rozvíril medzi čitateľskou obcou veľké vášne. Odporcovia tejto teórie, mu okrem faktu, že ide o ďalší z britských výskumov, vyčítajú aj, že väčšina ľudí si zapáli cigaretu predovšetkým kvôli tomu, že nikotín zvyšuje vplyv alkoholu a napriek tomu, že zužuje cievy, zvyšuje tlak, čím urýchľuje distribúciu alkoholu v krvi.

Súvisiace články