Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
František
4.10.2024
Najstarší krokodíl: Prežil dve svetové vojny a má tisíce potomkov
Zdielať na

Najstarší krokodíl: Prežil dve svetové vojny a má tisíce potomkov

Zdroj: FreePik

Existuje zvláštny dôvod, prečo prežil tak dlho, a nie je jediný.

Hoci si môžeme myslieť, že ľudia sú najmúdrejším druhom na Zemi, ktorý si dokáže rôznymi spôsobmi predĺžiť život, existujú aj iné druhy, ktoré evolúcia obdarila oveľa väčšími silami.

To všetko tiež znamená, že ľudia ani zďaleka nie sú najdlhšie žijúcimi tvormi na našej planéte a nie sme ani na stupňoch víťazov. Stačí si spomenúť na najstaršie stromy, ktoré môžu mať tisíce rokov. Ak si však zoberieme za príklad živočíšnu ríšu, stále sú tu niektoré, ktoré sú pred ľuďmi.

Patria medzi ne obrovské korytnačky - najstaršia z nich, pomenovaná Jonathan na Seychelách, má 191 rokov a dostala sa do Guinnessovej knihy rekordov, čím neustále prekonáva svoje predchádzajúce rekordy. Nie je však jediná, je tu aj 120-ročný makak a 123-ročný krokodíl Henry, ktorý má veľmi zvláštny príbeh.

Henry, ktorý je najstarším, ale nie najväčším krokodílom na zemeguli - titul drží jeho 120-ročný kolega Cassius - sa narodil v delte rieky Okavango v Botswane niekedy okolo roku 1900. Jeho presný vek nie je známy, ale jeho nálezca, po ktorom je pomenovaný, bol v roku 1903 konfrontovaný s dospelým exemplárom.

Henry, ktorý strávil viac času vo voľnej prírode ako v zajatí, bol nakoniec v roku 1985 privezený do Krokodílieho sveta (Crocworld) a teraz sa delí o svoje obydlie s ďalším starnúcim krokodílom s výrečným menom Colgate. Colgate má už tiež vyše 90 rokov, ale svoju korisť stále požiera vlastnými zubami, ktorých má takmer 70, hoci v porovnaní s Henrym má ešte čo doháňať.

Starší plaz je stále vo výbornej kondícii, váži takmer 700 kilogramov a stále je obľúbeným spoločníkom krokodílích dám a odhaduje sa, že je hrdým otcom takmer desaťtisíc potomkov.

Dlhý život krokodílov môže byť spôsobený ich špeciálnou črevnou flórou, vďaka ktorej sú odolné voči chorobám a pomáha im udržiavať silný imunitný systém. Mikroorganizmy v ich črevách teda môžu mať významný vplyv na dĺžku ich života, ale to samo o sebe nestačí a nie je to jediný dôvod, prečo žijú tak dlho.

Druhým, rovnako dôležitým tajomstvom ich dlhovekosti je, že krokodíly prakticky nevykazujú klasické známky biologického starnutia a k ich smrti vedú väčšinou vonkajšie faktory, ako je hlad alebo choroba.

Súvisiace články