Skoro jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Hľadal miesto na kemping: Objavil dopad starovekého meteoritu
Zdielať na

Hľadal miesto na kemping: Objavil dopad starovekého meteoritu

Pozrite si tiež archívne video o pozorovaní meteorických rojov.

Stopy po dopade meteoritu môžete nájsť aj doma z gauča, ale samozrejme to musíte dokázať.

Muž hľadal ideálne miesto na kempovanie, ale satelitná snímka Google mu ukázala zvláštny útvar. Joël Lapointe skúmal oblasť Côte-Nord v Quebecu pre svoj ďalší výlet, keď si všimol kruh s priemerom asi deväť kilometrov v prstenci malých hôr okolo jazera Marsal. Útvar ho okamžite zaujal a kontaktoval Pierra Rochetta, geofyzika z Francúzskeho centra pre environmentálne geovedy (CERGE).

Doterajšie dôkazy naznačujú, že kráter mohol byť spôsobený nárazom vesmírnej horniny do našej planéty. Geofyzika fotografia tak nadchla, že ju prezentoval na nedávnom výročnom zasadnutí Meteoritickej spoločnosti v Bruseli. Niektorí účastníci konferencie organizujú exkurziu na toto miesto, aby si ho pozreli zblízka a odobrali vzorky pôdy. Fotografiu si môžete pozrieť TU.

Francúzski a kanadskí vedci plánujú lokalitu preskúmať spoločne. Kráter plánujú navštíviť a otestovať v roku 2025, ale dovtedy vyzývajú ľudí, aby si vo voľnom čase prezreli Google Earth.

„Google Earth umožňuje v dnešnej dobe pomerne ľahko nájsť kruhové alebo polkruhové terénne útvary, hoci je tiež pravda, že v deviatich z desiatich prípadov nie sú výsledkom dopadu meteoritu.“

 - povedal Gordon Osinski, profesor vied o Zemi na Western univerzite v Ontáriu.

Joël Lapointe však stále dúfa. Chce tam ísť osobne, aby bol pri tom, keď pravda vyjde najavo. Jasným dôkazom by bola prítomnosť vetvových trhlín v hornine, ktoré sú najdôležitejším znakom dopadu meteoritu.

Ak sa ukáže, že tam skutočne sú stopy po hornine z vesmíru, ďalším krokom bude zistiť, kedy sa udalosť stala. Z 200 doteraz nájdených impaktných kráterov na Zemi sa 31 nachádza v Kanade, z toho v Quebecu je známych desať miest dopadu. Na základe už dostupných predbežných dôkazov sa jazero Marsal javí ako silný kandidát na 11. potvrdené miesto

Súvisiace články