Jasno
21°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
Objavili stratené mesto: Kedysi bolo plné ohromných pokladov
Zdielať na

Objavili stratené mesto: Kedysi bolo plné ohromných pokladov

Pozrite si tiež archívne video o stratenom meste v najhlbšom bazéne.

Bolo objavené staroveké mesto, ktoré sa považovalo za stratené a ktoré mohlo byť v určitom období histórie epicentrom obchodu s drahokamami.

Archeológovia pri vykopávkach na ostrove Sinídža v Spojených arabských emirátoch objavili niekoľko starovekých obydlí, ktoré mohli byť postavené približne v 6. storočí pred naším letopočtom. Podľa miestneho oddelenia cestovného ruchu a archeológie mohli tieto stavby v určitom období patriť k dávno stratenému mestu Tu'am, ktoré sa pomerne často objavuje v arabsky písaných prameňoch.

Mesto bolo svetoznáme svojím priemyslom drahokamov a perál, bolo skutočnou obchodnou citadelou týchto kameňov. Bolo to veľmi významné sídlo v regióne, ktoré priťahovalo mnohých kresťanov, a podľa doterajších výskumov bol neďaleko centra dokonca postavený kláštor.

Výskumný tím našiel aj dôkazy o tom, že v tejto oblasti mohli existovať osady väčších rozmerov. Našli napríklad masové hroby, ktorých vznik sa odhaduje na obdobie medzi štvrtým a šiestym storočím, čo tiež poukazuje na početnejšie obyvateľstvo, ktoré mohlo do mesta prísť skúsiť šťastie v ranom prosperujúcom obchode.

Mohol ho zničiť mor

Pokiaľ je historikom známe, kedysi mocné mesto nakoniec upadlo, čiastočne v dôsledku vnútorných bojov a čiastočne v dôsledku ničivej epidémie, ktorá v roku 500 zachvátila nielen Blízky východ, ale aj Stredomorie a iné časti Európy. Teóriu o epidémii podporujú vykopané masové hroby, v ktorých sa na pozostatkoch nenašli žiadne fyzické poranenia.

Profesor Tim Power, ktorý viedol výskum, tiež zdôraznil, že inak by nemalo zmysel kopať masové hroby, ak by nešlo o pochovávanie obetí epidémie. Dr. Degli Esposti, člen výskumného tímu, dodal, že v podstate nenašli žiadne dôkazy o tom, že by miestni obyvatelia náhle opustili svoje domovy, takže ak ich skutočne zabila epidémia, nezomreli všetci naraz.

Power zdôraznil, že hoci pre teóriu Tu'am neexistujú definitívne dôkazy, niet pochýb o tom, že sa stratené staroveké mesto našlo, ale niet pochýb ani o tom, že sa na pobreží nenašlo žiadne iné väčšie osídlenie. Ako povedal, vzhľadom na islamské geografické pramene existuje veľká zhoda, pokiaľ ide o obdobie, z ktorého možno toto osídlenie odvodiť ako prvé.

Súvisiace články