Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Neverili vlastným očiam: Vedci skutočne našli stratené mesto
Zdielať na

Neverili vlastným očiam: Vedci skutočne našli stratené mesto

Pozrite si tiež archívne video o údajnom konci sveta podľa mayského kalendára.

Objav, ktorý by mohol zmeniť všetko od základov.

Ohromujúci objav v Amazónii viedol k objaveniu pozostatkov dávno strateného mesta, ktoré by mohlo poskytnúť informácie o starovekých civilizáciách, ktoré by mohli úplne zmeniť všetko, čo doposiaľ vieme o amazonskej mytológii a spoločnosti.

V hlbinách bohatej vegetácie východného Ekvádoru boli objavené pozostatky obrovského mesta starého viac ako 2 500 rokov. Podľa BBC News by rozvetvené cesty a stavby prepojené sieťou kanálov mohli prepísať to, čo vieme o amazonských civilizáciách.

Archeológovia lokalizovali mesto v údolí rieky Upano, pričom budovy a námestia, ktoré tu kedysi stáli, boli prepojené radom úžasných ciest a kanálov. Mesto bolo postavené na úrodnej pôde sopečného pohoria, ale predpokladá sa, že tá istá sopka spôsobila zničenie mesta.

Objavenie ruín mesta by mohlo zmeniť naše doterajšie predstavy o starovekých civilizáciách v Amazónii. Podľa profesora Stephena Rostaina, riaditeľa výskumu Národného centra pre vedecký výskum vo Francúzsku, je mesto "staršie ako všetky ostatné amazonské lokality, ktoré poznáme", a mohlo by radikálne zmeniť naše chápanie amazonských spoločností.

POZRITE SI, ČO PRIVÍTALO VÝSKUMNÍKOV, KEĎ OBJAVILI STRATENÉ MESTO:

Mesto bolo obývané približne tisíc rokov, a hoci je ťažké určiť presný počet obyvateľov, vedci sa domnievajú, že v ňom mohli žiť desaťtisíce alebo dokonca státisíce ľudí. Mesto bolo zmapované pomocou laserových senzorov a pod hustou vegetáciou sa našlo šesťtisíc obdĺžnikových platforiem s rozmermi 20x10 metrov. Tieto plošiny boli usporiadané do zhlukov po 3 - 6 jednotiek okolo centrálneho námestia.

Objavené stavby boli prevažne obytné, ale nachádzali sa tu aj obradné budovy. Mimoriadnym prekvapením pre výskumníkov bol objav siete priamych ciest a chodníkov, ako aj 25 kilometrov dlhej cesty.

Súčasný objav vrhá nové svetlo na doteraz neznáme amazonské civilizácie a v budúcnosti si vyžiada ďalší výskum, aby sme získali úplný obraz o týchto starovekých civilizáciách. Archeológovia dúfajú, že sa im aj naďalej podarí odhaľovať neznáme detaily a príbehy o tejto starovekej kultúre.

Súvisiace články