Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Utajená radiačná katastrofa v Rusku s množstvom obetí
Zdielať na

Utajená radiačná katastrofa v Rusku s množstvom obetí

Je šokujúce, čo Rusi skrývali.

Najväčšia jadrová katastrofa v Rusku sa nestala v Černobyle, ale v Ozersku, tajnom mestečku postavenom okolo jadrovej elektrárne Majak. Obyvatelia mesta trpeli chorobou z ožiarenia celé desaťročia a úrady sa snažili katastrofu utajiť.

Tajné mesto, tajná katastrofa

Mesto Ozersk bolo postavené v roku 1946 ako miesto zrodu sovietskeho programu jadrových zbraní. Mesto bolo obklopené stráženými bránami a plotmi z ostnatého drôtu a nebolo na žiadnych mapách. Identita jeho obyvateľov bola v záujme zachovania tajomstva vymazaná aj zo sovietskeho sčítania ľudu.

V roku 1957 vybuchol chladiaci systém v jadrovej elektrárni Majak silou 100 ton dynamitu. Radiácia zaplavila mesto a okolitú krajinu. Rozsah tragédie úrady tajili, ale obyvatelia čoskoro začali pociťovať dôsledky katastrofy.

Choroby spôsobené radiáciou

Obyvatelia vystavení radiácii začali jeden po druhom chorľavieť a umierať. Úmrtnosť bola alarmujúco vysoká, ale úrady naďalej tragédiu tajili. Mestský cintorín je plný hrobov mladých obetí.

Vakil Batiršin, obyvateľ Ozerska, je jedným z tých, ktorí trpia chorobou z ožiarenia. Má značne opuchnuté lymfatické uzliny a má problémy s rečou. Jeho presná diagnóza nie je známa, ale lekári tvrdia, že jeho príznaky sú pravdepodobne spôsobené ožiarením.

Ďalší obyvateľ, Gilani Dambajev, tiež trpí viacerými chorobami, ktoré môže spôsobovať ožiarenie. Povedal, že úrady nikdy neinformovali obyvateľov o nebezpečenstve radiácie.

Odhalené tajomstvo

Sovietska vláda celé desaťročia tajila katastrofu v jadrovej elektrárni Majak. Nakoniec však bolo tajomstvo odhalené a obyvatelia sa dozvedeli, že ich voda je kontaminovaná, úroda otrávená a ich deti môžu byť choré.

Vláda začala v roku 2008 sťahovať obyvateľov do nových domov ďalej od rieky. Mnohí však stále žijú v Ozersku a trpia chorobami súvisiacimi s radiáciou.

Príbeh Ozerska je tragickým príkladom toho, ako môže utajovanie a nezodpovednosť viesť ku katastrofe. Obyvatelia mesta trpeli chorobami z ožiarenia celé desaťročia a s následkami bojujú dodnes.

;

Súvisiace články