Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Desivé zábery z Černobyľu: Výbuch jadrovej elektrárne bol len začiatkom
Zdielať na
Video

Desivé zábery z Černobyľu: Výbuch jadrovej elektrárne bol len začiatkom

Zdroj: Pixabay

Pri havárii jadrovej elektrárne v Černobyle prišlo o život množstvo ľudí.

Dňa 26. apríla 1986 sa stalo niečo, čo si ľudia budú pamätať navždy, aj keď sa na to všetci snažia zabudnúť. Černobyľská jadrová katastrofa spôsobila nepredstaviteľné škody, zahynulo mnoho ľudí a dodnes je šokujúce, ako sa mohlo stať niečo také strašné - po výbuchu jedného z reaktorov jadrovej elektrárne sa uvoľnilo také veľké množstvo radiácie, že sa miestami ešte stále dá merať.

Miestne orgány vtedy, žiaľ, neriešili veci tak, ako mali, a mnohí ľudia zomreli, pretože jednoducho nevedeli, že sa vystavujú veľkému riziku, keď sa približujú k elektrárni. Niektorí ľudia neverili, že radiácia je škodlivá, ale nakoniec na vlastnej koži zistili, aké hrozné to, čo sa v Černobyle stalo, naozaj bolo - takmer nikto si nechcel uvedomiť, aké to bolo zlé.

Niekoľko mesiacov po výbuchu, ktorý viedol k jadrovej katastrofe v Černobyle, sa ešte stále vyvíjalo veľké úsilie na zníženie radiácie. Na mieste sa používali vrtuľníky a niekoľko pilotov sa odvážilo letieť priamo nad troskami - 2. októbra sa jeden z nich hrozným spôsobom zrútil po tom, čo sa jeho rotor zachytil o reťaz neďalekého žeriavu, pričom zahynuli všetci pasažieri. Sovieti túto záležitosť dlho tajili.

Túto smutnú udalosť spracovali aj v populárnom miniseriáli HBO Černobyľ, ktorý mal premiéru v roku 2019, aj keď v ňom sa odohrala oveľa skôr, ako v skutočnosti.

Ľudí dodnes šokujú zábery havárie vrtuľníka, ktoré sú skutočne srdcervúce a aj dnes dosť desivé. Ak máte záujem, môžete si ich pozrieť v nasledujúcom videu, ale našim citlivejším čitateľom ho neodporúčame pozerať.

Súvisiace články