Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Tajuplný objav pri egyptskej pyramíde zmiatol vedcov
Zdielať na

Tajuplný objav pri egyptskej pyramíde zmiatol vedcov

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako stavali pyramídy.

Vykopávky egyptských pyramíd a ich okolia nie sú ukončené a staroveké stavby stále skrývajú mnoho tajomstiev.

Záhadný objekt v blízkosti jednej z egyptských pyramíd objavili výskumníci, ktorí používajú radar na vyhľadávanie podzemných štruktúr. Odborníci pracujúci v Gíze objavili doteraz neznámu štruktúru v tvare písmena L v blízkosti Veľkej pyramídy v Gíze, známej aj ako Cheopsova pyramída.

Táto pyramída je najstarším, najväčším a jediným zachovaným divom zo siedmich divov starovekého sveta. Spolu s Veľkým čínskym múrom, Rachefovou pyramídou a chrámom v Karnaku patrí k najväčším výdobytkom v dejinách ľudstva, je to najväčšia staroveká stavba, najvyššia pyramída na svete, ktorá bola so svojimi 147 metrami najvyššou stavbou na svete po dobu 4 000 rokov.

„Musí byť umelo vytvorená, pretože tvar písmena L sa v prírodných geologických štruktúrach nemôže vytvoriť,“

- uviedol Motoyuki Sato z japonskej univerzity Tohoku, člen spoločného japonsko-egyptského výskumného tímu, ktorý objav uskutočnil.

Tím identifikoval objekt v zdanlivo prázdnej oblasti západného cintorína v Gíze. Výsledok tohto výskumu je unikátny, pretože v tejto oblasti s rozlohou približne 80 krát 110 metrov sa doteraz nepodaril žiadny významný objav. Nenachádzajú sa tu žiadne významné nadzemné prvky, iba piesok.

Tím vykonal v rokoch 2021 až 2023 geofyzikálny prieskum, pričom na zmapovanie oblasti použil georadar (GPR) a elektrickú odporovú tomografiu (ERT). Vyslovili hypotézu, že hornú štruktúru stavby by mohla tvoriť vertikálna vápencová stena alebo šachta. Pod ňou sa podľa archeológov pravdepodobne nachádza hrobka.

Egyptské pyramídy stále ukrývajú tajomstvá

Štruktúra v tvare písmena L sa nachádza približne dva metre pod zemou a má rozmery 10 krát 15 metrov. Predpokladá sa, že Egypťania po výstavbe zámerne vyplnili prázdne priestory. Radar ukazuje, že to všetko je spojené s ďalšou štruktúrou pod ňou, ktorá je 10 metrov hlboká a má rozmery približne 10 krát 10 metrov, čo dokonale zodpovedá veľkosti starovekej hrobky.

Vyššia štruktúra mohla slúžiť ako vchod do tej spodnej, ale na určenie jej presnej funkcie bude potrebné vykonať vykopávky. To sa môže stať len vtedy, ak si budú výskumníci istí, že výkop nespôsobí nenapraviteľné škody.

Zistiť, či ide skutočne o pohrebisko, a ak áno, kto tam bol pred tisíckami rokov pochovaný, bude úlohou budúcich výskumníkov. Archeológovia sú si však už teraz istí, že Veľká pyramída v Gíze skrýva ešte veľa záhad.

Súvisiace články