Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Desivé nálezy v pyramídach: Robotníci v nich čelili smrti
Zdielať na

Desivé nálezy v pyramídach: Robotníci v nich čelili smrti

Zdroj: FreePik

Ako už vieme, starovekí stavitelia pyramíd to nemali ľahké. Nový výskum však odhaľuje ešte šokujúcejšie zistenia o vtedajších pracovných podmienkach.

Názov Gíza je dobre známy, ale menej sa vie, že ide o jedno z najľudnatejších sídiel v severnej Afrike. Mesto na ľavom brehu Nílu s 5,6 milióna obyvateľov nie je samostatným mestom, ale splynulo s egyptským hlavným mestom Káhirou a vytvorilo jeho predmestie.

Nie je však, samozrejme, známe kvôli tomu, ale kvôli svojim trom gigantickým pyramídam, ktoré podľa tradície postavili faraóni Cheops, Rachef a Mencherés.

Tieto veľkolepé stavby stoja pred našimi očami už približne 4,5 tisícročia, ale dodnes ukrývajú mnoho tajomstiev. Nedávno vyšla najavo skutočnosť o robotníkoch, ktorí pyramídy stavali, a tá vedcov ohromila.

Zdá sa, že ľudia, ktorí sa podieľali na prácach, boli nevedomky vystavení silnej otrave. V každom prípade preprava, manipulácia a presné ukladanie obrovských kameňov vážiacich niekoľko ton boli pre nich mimoriadne stresujúce, ako dokazujú poškodenia ich kostier v jednoduchých hroboch.

Nová štúdia naznačuje, že stavitelia boli denne vystavení toxickým kovom (najmä medi a arzénu), čo mohlo tiež skrátiť ich život. Odhalili to vykopávky v „Cheopsovom prístave“, ktorý bol pred niekoľkými tisíckami rokov prosperujúcim obchodným centrom.

Spomínaná meď a arzén boli vo vzorkách pôdy prítomné v nezvyčajne vysokom množstve, pravdepodobne ako vedľajší produkt intenzívneho spracovania kovov. Mohli sa uvoľňovať do vody a dokonca aj do ovzdušia a vo vysokých dávkach mohli spôsobiť smrť.

Výskumníci kladú pôvod kontaminácie do 26. storočia pred naším letopočtom, teda do obdobia výstavby pyramídy. Ide o najstarší príklad znečistenia kovmi na svete, pričom napríklad meď sa v pôde vyskytovala v množstve 5 až 6-krát vyššom, ako je jej prirodzený výskyt.

Archeológovia tiež zistili, že intenzívne spracovanie kovov prebiehalo v okolí Gízy už okolo roku 3265 pred n. l., teda o dve storočia skôr, ako sa doteraz predpokladalo. Väčšina nástrojov bola vyrobená z medi, ale do kovu sa často pridával arzén, aby bol pevnejší a odolnejší.

Majú mimozemšťania naozaj niečo spoločné s egyptskými pyramídami? O tom je toto video:

Súvisiace články