Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Preskúmali pôdu v okolí pyramíd: Už vieme ako ich postavili
Zdielať na

Preskúmali pôdu v okolí pyramíd: Už vieme ako ich postavili

Pozrite si tiež archívne video o stavbe pyramíd.

Boli odhalené nové dôkazy o stavbe Veľkých pyramíd v Egypte.

Stavba pyramíd je jednou z najzaujímavejších otázok, ktorá pobúrila vedecký svet aj širokú verejnosť. Existuje nespočetné množstvo nevyriešených záhad a množstvo teórií a názorov, ktoré trápia tých, ktorí sa chcú ponoriť trochu hlbšie do vedeckého výskumu. A samozrejme, existuje mnoho odbočiek, kde sa už vedecký efekt stráca.

V poslednom čase sa objavilo množstvo nových dôkazov, ktoré nám veľa napovedajú o tom, ako boli pyramídy postavené, napríklad objav predošlých nílskych ramien, ktoré nám pomáhajú lepšie pochopiť, prečo boli gigantické stavby postavené práve tam, kde ich dnes vidíme. Týmito oblasťami kedysi pretekala voda, čo výrazne pomohlo logistike, ale aj to, že na zdvíhanie veľkých kameňov použitých na stavbu niektorých pyramíd mohol slúžiť nejaký hydraulický mechanizmus.

Nový vedecký objav preskúmal pôdu v okolí pyramíd. A odborníci urobili šokujúci objav.

Ako uvádza portál Gizmodo, starovekí stavitelia pyramíd mohli trpieť ťažkou otravou, pretože vedci objavili v pôde okolo starovekých nekropolí silné znečistenie meďou. To naznačuje, že táto oblasť mohla byť veľmi častým miestom na výrobu nástrojov, pravdepodobne preto, že práve v tomto období sa stavali veľké pyramídy, ktoré si vyžadovali prácu mnohých majstrov výrobcov nástrojov v tejto oblasti.

Výsledky výskumu nám tiež umožňujú zistiť, kedy sa začala ľudská činnosť v tejto oblasti, a zo zverejnených údajov vyplýva, že to bolo o dobrých 200 rokov skôr, ako sa doteraz predpokladalo.

Znečistenie meďou predstavuje dlhodobé zdravotné riziko a môže u ľudí spôsobiť vážne poškodenie obličiek a pečene.

Súvisiace články