Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
V Egypte otvorili starobylú hrobku: Vedec okamžite ochorel
Zdielať na

V Egypte otvorili starobylú hrobku: Vedec okamžite ochorel

Pozrite si tiež archívne video o prevoze múmií faraónov.

Odborník sa po otvorení hrobky priznal k záhadnej chorobe.

V minulosti sa už viacerí odborníci a vedci ocitli v situácii, keď otvorili hrobku, ktorá bola stovky či tisíce rokov neporušená, a po veľkej udalosti zažili zvláštne veci, začali ich trápiť zdravotné problémy a niekedy mali takéto otvorenia hrobky aj tragické následky. Jeden z najznámejších prípadov ani nesúvisí s Egyptom alebo pyramídou, ale s Poľskom, kde tragédie neskôr dostali prívlastok Jagellovská kliatba.

Existuje faraónova kliatba?

Nie je to tak dávno, čo sa zistilo, že aj po otvorení Tutanchamónovej hrobky pred takmer sto rokmi mohli mať vedci a asistenti, ktorí sa na otvorení podieľali, v tele látky, ktoré mohli prispieť k ich smrti. Existuje však aj niekoľko ďalších, menších prípadov, keď sa vedcom na mieste po otvorení sarkofágu stali zvláštne veci.

Horolezec a egyptológ Ramy Romany už predtým informoval tlač o jednom zvláštnom prípade. Počas natáčania programu Discovery Channel v Egypte sa otvorila hrobka, ktorá bola 600 rokov nedotknutá, čo malo nečakané následky. Otvorenie hrobky múmie bolo v tomto prípade zvláštne, pretože sa predpokladalo, že obsahuje pozostatky slávnej biblickej postavy.

Romany tiež uviedol, že miestni obyvatelia s nimi do hrobky najprv ani nevstúpili, aby sa uistili, že sú v bezpečí. Okrem kliatby sa v hrobke, samozrejme, mohli nachádzať aj jedovaté hady.

Vedec a hlásateľ hovoril o vysokej horúčke a halucináciách po otvorení hrobky, hoci nikdy predtým nemal horúčku 42 stupňov. Dostal antibiotiká a lekári tvrdia, že chorobu mohol spôsobiť prach z vnútra hrobky, ktorý sa dostal do jeho organizmu a štyri dni ho držal v posteli.

Súvisiace články