Jasno
17°
Bratislava
Miloslav
3.7.2024
Prelom: Vedci blízko k rozlúšteniu starogréckeho "počítača"
Zdielať na

Prelom: Vedci blízko k rozlúšteniu starogréckeho "počítača"

Pozrite si tiež archívne video o unikátnom náleze z 13. storočia.

Zariadenie je jedným z najpôsobivejších výtvorov starovekého sveta.

Mechanizmus z Antikythéry je starogrécky astronomický prístroj, ktorý bol v posledných sto rokoch predmetom intenzívneho výskumu. Zariadenie je zložitý prevodový mechanizmus, o ktorom sa predpokladá, že sa používal na sledovanie pohybu Mesiaca a Slnka a na predpovedanie zatmení Slnka a Mesiaca. Podľa výskumu mechanizmus pozostáva z 37 bronzových ozubených kolies, ktoré umožňovali sledovať pohyby Mesiaca a Slnka v znameniach zverokruhu a tiež modelovať nepravidelnosti v obežnej dráhe Mesiaca.

Zariadenie bolo objavené v roku 1901 vo vraku rímskej lode neďaleko ostrova Antikythera. V priebehu rokov ho skúmalo mnoho výskumníkov a vedcov, aby pochopili, ako mechanizmus funguje a aký je jeho účel. V 70. rokoch 20. storočia Derek J. de Solla Price a Charalampos Karakalos urobili röntgenové a gama snímky zariadenia, čo viedlo k významnému pokroku vo výskume.

Najnovší vývoj naznačuje, že aj výskum gravitačných vĺn môže pomôcť pochopiť, ako mechanizmus funguje. Vďaka novým údajom a metódam, ktoré poskytli gravitačné vlny, si vedci možno budú môcť vytvoriť presnejší obraz o vnútornej štruktúre a fungovaní mechanizmu Antikythera. Tento smer výskumu otvára nové možnosti lepšieho pochopenia mechanizmu a technologického vývoja starovekého Grécka.

Mechanizmus z Antikythéry je fascinujúcim príkladom toho, ako staroveké civilizácie disponovali pokročilými technickými znalosťami. Výskumníci dúfajú, že budúci technologický pokrok a nové výskumné metódy môžu ďalej odhaľovať tajomstvá mechanizmu a poskytnúť tak hlbší pohľad na technologické výdobytky starovekého sveta.

Súvisiace články