Zatiahnuté
14°
Bratislava
Levoslav
2.10.2024
K Zemi sa blíži obrovská kométa: Bude viditeľná voľným okom
Zdielať na

K Zemi sa blíži obrovská kométa: Bude viditeľná voľným okom

Pozrite si tiež archívne video o fotografii kométy z územia Slovenska.

Prekoná aj najjasnejšiu planétu našej slnečnej sústavy.

Koncom tohto roka by sme mohli na oblohe vidieť niečo veľmi zaujímavé, a ak budeme mať šťastie, bude to nádherne svietiť.

Kométa C/2023 A3 má veľmi dobrú šancu, že v najbližších mesiacoch bude dostatočne jasná na to, aby bola viditeľná voľným okom. Momentálne ju možno vidieť len cez ďalekohľad, ale ako sa bude približovať k centrálnej hviezde našej slnečnej sústavy, bude čoraz jasnejšia.

V októbri by mohla byť takmer taká jasná ako Venuša, najjasnejšia hviezda na nočnej oblohe. Najbližšie k Slnku bude 27. septembra, len 58,6 milióna kilometrov od neho, a o niekoľko týždňov neskôr, 12. októbra, prejde 70,6 milióna kilometrov od Zeme.

VTEDY BUDE NA OBLOHE NAJJASNEJŠIA, A AK VŠETKO PÔJDE PODĽA PREDPOVEDÍ ASTRONÓMOV, MOHLA BY BYŤ VIDITEĽNÁ AJ PRI ZÁPADE SLNKA, ČO BUDE PRE POZOROVATEĽOV MIMORIADNYM ZÁŽITKOM.

Môže sa však stať, že bude menej veľkolepá, preto jej držme palce, aby bola na jeseň čo najjasnejšia. Čím väčšie jadro kométy, tým lepšie z hľadiska pozorovateľnosti.

Pred niekoľkými rokmi bola voľným okom pozorovaná aj kométa NEOWISE, ale C/2023 A3, známejšia ako Tsuchinshan-ATLAS, aj od nej by mohla byť významnejšia.

Kométu objavili pred viac ako rokom dve nezávislé observatóriá, najprv ju ohlásilo Astronomické centrum Zijinshan, ale potom bola jej viditeľnosť veľmi slabá aj s ďalekohľadom a potom sa stratila.

Neskôr ju opäť našiel systém ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) v Južnej Afrike. Po objavení sa našiel aj v starších pozorovaniach z decembra 2022, ale vtedy sa o nej vedelo oveľa menej. Keď sa však priblíži, astronómovia ju môžu študovať podrobnejšie.

Súvisiace články