Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Takéto niečo sa na Zemi nevyskytlo už 50 tisíc rokov: Naposledy to videl človek neandertálsky
Zdielať na
Chill

Takéto niečo sa na Zemi nevyskytlo už 50 tisíc rokov: Naposledy to videl človek neandertálsky

Zdroj: Pixabay

Budúci rok sa k Zemi opäť priblíži neuveriteľne vzácna kométa.

Vesmír ukrýva nielen mnoho zaujímavých tajomstiev, ale niekedy aj prekvapivé, ba až zarážajúce nebeské úkazy. Vedci z NASA sa neustále snažia nájsť odpovede na otázky, ktoré zaujímajú celé ľudstvo od počiatku vekov, ale niekedy si musíme jednoducho sadnúť a vychutnať si to, čo nám ponúka veľká, čierna a chladná diaľka.

Ukázalo sa, že približne po 50 tisíc rokoch okolo Zeme opäť prejde kométa, ktorú opisujú ako "kozmickú snehovú guľu", čo je neuveriteľne vzácne pozorovanie, ktoré naposledy videli neandertálci. Objekt s názvom C/2022 E3 (ZTF) bude najbližšie k našej planéte 1. februára 2023 - v súčasnosti je od nás vzdialený asi 188 miliónov kilometrov, takže má pred sebou ešte kus cesty.

Kométa bude najjasnejšia 1. februára a mala by byť viditeľná voľným okom. A vedci sú z nej prirodzene veľmi nadšení, pretože je to naozaj niečo, čo si nemožno nechať ujsť - hoci povedali, že je veľmi ťažké predpovedať, koľko z objektu uvidíme, ale na základe doterajších informácií by sme sa toho nemali obávať.

Podľa odborníka Roberta Masseyho je najlepšou šancou na pozorovanie kométy ísť na tmavé miesto s jasnou oblohou. Nepovedal nič nové, ale ak si nechcete nechať ujsť objekt, ktorý sa objaví raz za 50 tisíc rokov, môžete si zaobstarať zariadenie, ktoré vám uľahčí jeho pozorovanie.

Súvisiace články