Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
163 tisíc svetelných rokov od Zeme vznikol fantastický útvar
Zdielať na

163 tisíc svetelných rokov od Zeme vznikol fantastický útvar

Zdroj: NASA

Fotografia NASA uchvacuje svet. Ohromujúce zábery vytvoril vesmírny teleskop Jamesa Webba.

NASA nedávno zverejnila ohromujúcu snímku Vesmírneho teleskopu Jamesa Webba, ktorý sa otočil smerom k Veľkému Magellanovmu oblaku, vzdialenému od Zeme približne 163 tisíc svetelných rokov, a odfotil jednu z jeho mohutných oblastí formovania (oblasť H II*), známu ako N79, ktorá má priemer približne 1630 svetelných rokov, a výsledok je ohromujúci, vyzerá ako obraz.

H II je oblasť plynu a plazmy a žiarivý medzihviezdny oblak môže mať priemer stovky svetelných rokov, pričom v ňom prebieha tvorba hviezd. V priebehu miliónov rokov sa v takejto oblasti H II môžu zrodiť tisíce hviezd a potom výbuch supernovy alebo slnečný vietor z novonarodených hviezd rozptýli zvyšný materiál v oblaku, pričom vznikne zhluk šípov - skupina hviezd, ktoré vznikli zo spoločného oblaku medzihviezdneho plynu a ktorých členovia sú stále vo vzájomnom voľnom gravitačnom kontakte.

Úžasná fotografia bola komentovaná na účte Webbovho teleskopu NASA X (predtým Twitter) nasledovne:

Pred úsvitom je vždy najväčšia tma. Štúdium N79 nám umožňuje nahliadnuť do raného vesmíru a ponúka stopy k vzniku hviezd v dávnej minulosti. V oblasti H II vznikajú hviezdy ohromujúcou rýchlosťou, oveľa rýchlejšie ako v oblastiach tvorby hviezd v našej galaxii. Chemické zloženie N79 je v skutočnosti podobné chemickému zloženiu raných vesmírov, keď bola tvorba hviezd na vrchole. Jasné lúče, ktoré tu pripomínajú slnečné svetlo, sú v skutočnosti difrakčné hroty.

- napísali v príspevku.

Teraz sa pozrime na ohromujúci útvar pripomínajúci maľbu:

NASA tiež nedávno dosiahla významný pokrok na ceste k opätovnému zachyteniu Mesiaca. V roku 2023 úspešne pristál marťanský rover Perseverance, ktorý čoskoro začne skúmať povrch Marsu. V tom istom roku NASA v rámci programu Artemis vypustila sondu CAPSTONE, ktorá testuje obežnú dráhu okolo Mesiaca.

Súvisiace články