Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Tím vedcov objavil pod povrchom Hviezdy smrti oceán
Zdielať na

Tím vedcov objavil pod povrchom Hviezdy smrti oceán

Pozrite si tiež archívne video o tom, že na najväčšom mesiaci Saturnu je podzemný oceán.

Nevolá sa tak zlovestne pre nič za nič. Vedci k tomuto záveru dospeli na základe údajov z vesmírnej sondy NASA Cassini.

Tím výskumníkov pod francúzskym vedením, ktorý svoje zistenia publikoval v časopise Nature, uviedol, že malý mesiac Saturnu, známy ako Mimas, môže mať pod svojím ľadovým povrchom ukrývať oceán. Výskum uskutočnili astronómovia skúmajúci zmeny v obežnej dráhe a rotácii Mimasu, ktorí analyzujú údaje prenášané vesmírnou sondou NASA Cassini.

Údaje naznačujú, že skrytý oceán sa môže nachádzať približne 20 až 30 kilometrov pod ľadovým povrchom mesiaca. Hoci Mimas nemá takú povrchovú aktivitu ako iné mesiace, napríklad Saturnov Enceladus alebo Jupiterova Európa, údaje naznačujú, že je väčšia pravdepodobnosť, že sa pod povrchom nachádza oceán ako vyčnievajúce skalnaté jadro.

Vedci reagovali aj na skoršiu štúdiu uverejnenú v časopise Science v roku 2014, ktorá predložila dve možnosti vnútornej štruktúry nebeského telesa. Podľa jednej z nich by sa pod mesiacom mohlo nachádzať predĺžené, masívne skalnaté jadro, zatiaľ čo druhá hypotéza hovorí o tom, že mesiac by mohol mať normálne, zaoblené jadro oddelené od kôry podpovrchovým globálnym oceánom.

Podľa Valeryho Laineyho, spoluautora štúdie, sa Mimas javí ako potenciálne obývateľný svet, ale presný časový rámec vzniku života sa zatiaľ nedá určiť. Oceán vypĺňa polovicu objemu Mimasu, ale vzhľadom na malú veľkosť mesiaca predstavuje objem vody len 1,2 - 1,4 percent objemu pozemských oceánov.

Astronómovia odhadujú vek mesiaca na 5 až 15 miliónov rokov a predpokladá sa, že teplota podpovrchového oceánu je okolo bodu mrazu, zatiaľ čo dno oceánu môže byť oveľa teplejšie. Vďaka tekutému oceánu je Mimas mimoriadne vhodnou planétou na štúdium vzniku života.

Maličký mesiac Mimas objavil v roku 1789 britský astronóm William Herschel a pomenoval ho podľa Mimasa, obra z gréckej mytológie.

NAPRIEK MALEJ VEĽKOSTI MESIACA BOL NA ŇOM OBJAVENÝ DRUHÝ NAJVÄČŠÍ IMPAKTNÝ KRÁTER V SLNEČNEJ SÚSTAVE, PRETO HO PRIROVNÁVAJÚ K HVIEZDE SMRTI VO FILMOCH HVIEZDNE VOJNY.

Súvisiace články