Oblačno
17°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Mimoriadny objav na Mesiaci: Objavili niečo šokujúce
Zdielať na
Chill

Mimoriadny objav na Mesiaci: Objavili niečo šokujúce

Zdroj: NASA

Vnútorné jadro Mesiaca je podľa najnovšej štúdie pevná guľa s hustotou podobnou železu. Vedci dúfajú, že tento objav by mohol prispieť k lepšiemu pochopeniu histórie Mesiaca - a slnečnej sústavy v širšom zmysle.

"Naše výsledky spochybňujú vývoj magnetického poľa Mesiaca tým, že dokazujú existenciu vnútorného jadra a podporujú scenár globálneho prevratu plášťa, ktorý poskytuje dôležitý pohľad na časovú os bombardovania Mesiaca počas prvej miliardy rokov existencie Slnečnej sústavy," napísal vo vyhlásení Arthur Briaudot z Francúzskeho národného výskumného centra.

Analýza vnútorného zloženia objektov v Slnečnej sústave sa najlepšie vykonáva pomocou seizmických údajov. Akustické vlny generované otrasmi prechádzajú a odrážajú sa od materiálu vo vnútri planéty alebo Mesiaca, čo pomáha vedcom podrobne zmapovať vnútro telesa.

Hoci vedci majú k dispozícii seizmické údaje z Mesiaca zozbierané počas misie Apollo, ich rozlíšenie je príliš nízke na presné určenie stavu vnútorného jadra. Je známe, že existuje kvapalné vonkajšie jadro, ale stav vnútorného jadra zostáva záhadou. Modely pevného vnútorného jadra a úplne tekutého jadra fungujú s údajmi z programu Apollo rovnako dobre.

Briaud a jeho kolegovia zhromaždili údaje z vesmírnych misií a lunárnych laserových diaľkomerných experimentov, aby zostavili profil rôznych lunárnych vlastností. Medzi ne patrí rozsah jeho deformácie v dôsledku gravitačnej interakcie so Zemou, zmeny jeho vzdialenosti od Zeme a hustoty. Potom sa vykonalo modelovanie s rôznymi typmi jadier, aby sa zistilo, ktoré najlepšie zodpovedajú pozorovacím údajom.

 Odborníci dospeli k niekoľkým zaujímavým zisteniam. Jedným z nich bolo, že modely, ktoré najviac zodpovedali známym údajom z Mesiaca, opisovali aktívne otrasy hlboko vo vnútri mesačného plášťa.

TO ZNAMENÁ, ŽE HUSTEJŠÍ MATERIÁL VO VNÚTRI MESIACA KLESÁ SMEROM DO STREDU A MENEJ HUSTÝ MATERIÁL STÚPA NAHOR.

Táto aktivita sa už dlho navrhuje ako vysvetlenie prítomnosti niektorých prvkov vo vulkanických oblastiach Mesiaca.

ZISTILO SA TIEŽ, ŽE JADRO MESIACA JE VEĽMI PODOBNÉ ZEMSKÉMU, S VONKAJŠOU TEKUTOU VRSTVOU A PEVNÝM VNÚTORNÝM JADROM.

Podľa najnovších modelov má vonkajšie jadro polomer približne 362 kilometrov a vnútorné jadro približne 258 kilometrov. To je približne 15 percent celkového polomeru Mesiaca. Zistilo sa tiež, že vnútorné jadro má hustotu približne 7822 kilogramov na meter kubický. Táto hodnota je veľmi blízka hustote železa.

Jadro Mesiaca je veľmi podobné jadru Zeme.

DPA PICTURE-ALLIANCE/AFP/MICHAEL KAPPELER

​V roku 2011 dospel k podobným záverom tím vedený planetárnou vedkyňou z NASA Marshallovou Renee Weber, keď na štúdium mesačného jadra použil najmodernejšie seizmologické techniky na údajoch z programu Apollo.

Vieme, že Mesiac mal krátko po svojom vzniku silné magnetické pole, ktoré začalo slabnúť približne pred 3,2 miliardami rokov. Takéto magnetické pole vzniká pohybom a konvekciou v jadre, takže to, z čoho je mesačné jadro zložené, veľmi súvisí s tým, ako a prečo magnetické pole zaniklo.

Súvisiace články