Skoro jasno
11°
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Mystický úkaz na Večernici: Môže byť na našej najbližšej planéte život?
Zdielať na
Chill

Mystický úkaz na Večernici: Môže byť na našej najbližšej planéte život?

Zdroj: Pixabay

NASA objavila na Venuši záhadné záblesky.

Venuša je druhým členom slnečnej sústavy, skalnatá planéta podobnej veľkosti a hmotnosti ako Zem. Je pomenovaná po rímskej bohyni krásy a lásky, ale v skutočnosti je táto planéta pekelným svetom s teplotami dosahujúcimi 470 stupňov Celzia. To, samozrejme, nie je jediný extrém, pretože napríklad atmosférický tlak je 90-krát vyšší ako na Zemi.

Atmosféru Venuše tvorí najmä oxid uhličitý, ktorý spôsobuje silný skleníkový efekt a vytvára hustú vrstvu mrakov, ktorá pohlcuje slnečné svetlo. Planéta sa otáča pomaly a dozadu okolo svojej osi, vďaka čomu je deň dlhší ako rok. Povrch Venuše je plný sopečných útvarov, kráterov a hôr, ale nie je na ňom voda ani život. Aspoň pokiaľ vieme, v súčasnosti nie je známa žiadna forma života, ktorá by dokázala prežiť tieto extrémne podmienky.

Mnoho ľudí to nevie, ale ľudovo nazývaná Večernica je v skutočnosti Venuša. Objavuje sa najskôr na západnej oblohe pri západe Slnka a najdlhšie na východnej oblohe pri svitaní.

Venuša je pravdepodobne jedným z najlepších príkladov vplyvu skleníkového efektu na klímu planéty. Atmosféru planéty tvorí z 96 percent oxid uhličitý, ktorý veľmi dobre zadržiava teplo. Okrem toho je planéta pokrytá hustou vrstvou mrakov, ktorá tiež prispieva k zvyšovaniu teploty. Mraky sa skladajú najmä z kyseliny sírovej, ktorá je veľmi korozívna.

​Tlak vzduchu je taký vysoký, že by rozdrvil ľudské telo ako plechovku. Atmosféra Venuše neobsahuje kyslík ani ozón, ktoré pohlcujú ultrafialové žiarenie.

Venuša sa zdá neobývateľná, ale nebolo to tak vždy. Niektorí vedci sa domnievajú, že pred 3 - 4 miliardami rokov bola na planéte voda a teploty boli oveľa nižšie. Počas tohto obdobia sa na planéte mohol vyvinúť mikrobiálny život, ktorý sa prispôsobil meniacim sa podmienkam. NASA pokračuje v prieskume planéty, ktorý by nás mohol veľa naučiť o budúcnosti Zeme, ale extrémne podmienky to veľmi sťažujú.

NASA medzitým objavila na Venuši záhadné záblesky. Mraky planéty teoreticky neobsahujú vodu, preto by bolo zaujímavé pozorovať tam blesky.

Podľa Claire Blaske z Arizonskej univerzity v Tempe by tieto blesky mohli byť spôsobené meteormi. NASA má toho dosť, ale teraz "Večernica" opäť vzbudila ich záujem. Čoskoro tam pravdepodobne vypustia nové vesmírne sondy.

Súvisiace články