Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Na Venuši objavili stopy života: Mohli by všetko zmeniť
Zdielať na
Chill

Na Venuši objavili stopy života: Mohli by všetko zmeniť

Zdroj: ESA

Vedcov tento vzrušujúci objav úplne zaskočil.

Mnohí si stále kladú otázku, či sme vo vesmíre sami alebo nie. Vedci z NASA sa v súčasnosti snažia zistiť, či sa život mohol vyvinúť aj na iných planétach, a v posledných rokoch došlo k niekoľkým zaujímavým objavom. Teraz je Venuša tou, ktorá odborníkov najviac nadchla.

Venuša je planéta, ktorá sa zdá byť dosť neobývateľná (aspoň pre ľudí), s teplotou okolo 480 stupňov Celzia (údajne nepretržitý skleníkový efekt), vysoko toxickou atmosférou (žltkastá, s kyslými mrakmi) a tlakom 90-krát vyšším ako na Zemi - takže sa nezdá byť planétou, ktorá by privítala život s otvorenou náručou, a preto je to, čo sa objavilo, také šokujúce.

V ROKU 2020 VEDKYŇA JANE GREAVES TVRDILA, ŽE V ATMOSFÉRE VENUŠE NAŠLA FOSFÍN - ZLÚČENINU, KTORÁ BY MOHLA BYŤ INDIKÁTOROM ŽIVOTA, TAKŽE JE POCHOPITEĽNÉ, ŽE TO VYVOLALO VEĽKÉ VZRUŠENIE.

Vyskytol sa však problém, pretože následný výskum žiadny fosfín nenašiel, čím sa zmarili všetky nádeje, že by na Venuši mohol/môže existovať život. Teraz však príbeh nabral nový zvrat, keďže nedávna štúdia ukázala, že na planéte sa predsa fosfín nachádza, a to oveľa hlbšie, ako sa doteraz predpokladalo, a teória, že sa na nej mohol vyvinúť život, sa opäť oživila.

Venuša je veľmi záhadná planéta a tento objav to potvrdzuje. Keďže podmienky na nej sú naozaj drsné, je ťažké získať z nej údaje, ale určite sa na ňu teraz sústreďuje viac pozornosti, takže by sme mohli byť roky od odpovede na veľkú otázku, či tam je - alebo niekedy bola - nejaká forma života.

Súvisiace články