Jasno
21°
Bratislava
Adriána
26.6.2024
Vedci zistili, že starí Egypťania pili nápoj obsahujúci ľudské zložky
Zdielať na

Vedci zistili, že starí Egypťania pili nápoj obsahujúci ľudské zložky

Pozrite si tiež archívne video o prevoze múmií faraónov.

Vedci odobrali vzorku z pohára nájdeného počas egyptských vykopávok a boli šokovaní, keď zistili, čo boli starovekí Egypťania schopní konzumovať pri rituáloch.

Egyptskí výskumníci urobili šokujúci objav. Vedci preskúmali džbán starý približne 2200 rokov a po dôkladnej chemickej analýze zistili, aký druh odvaru ovplyvňujúceho myseľ sa konzumoval a aký zmenený stav vedomia vyvolával u človeka, ktorý ho požil.

DŽBÁN, KTORÝ SA NAŠIEL V TVARE HLAVY BOHA BESA, OBSAHOVAL MNOŽSTVO PSYCHOAKTÍVNYCH ZLÚČENÍN. 

Medzi nimi bolo fermentované ovocie, sýrska ruta a modrá leknica. O sýrskej rute je známe, že je halucinogénnou drogou. Semená tejto rastliny produkujú veľké množstvo alkaloidov harminu a harmalínu, ktoré vyvolávajú snové vízie.

Okrem týchto halucinogénnych látok obsahoval staroveký koktail aj stopy fermentovaného alkoholického nápoja z ovocia, medu a záhadne aj ľudských telesných tekutín. Zatiaľ čo pridanie ľudských výlučkov naznačuje magický alebo rituálny účel, prvé dve zložky mohli byť pridané, aby bol odvar chutnejší alebo stráviteľnejší.

VEDCI SA DOMNIEVAJÚ, ŽE ODVAR V DŽBÁNE KONZUMOVALI ČLENOVIA STAROVEKÉHO KULTU, KTORÝ UCTIEVAL POLOBOŽSTVO ZNÁME AKO BES.

Keďže boh Bes bol uctievaný ako génius, predpokladá sa, že tekutina konzumovaná z nádoby mala podľa vedcov blahodarné a magické vlastnosti. Zdá sa, že členovia kultu často konzumovali magické nápoje. Vedci zapojení do tohto konkrétneho výskumu sa domnievajú, že členovia kultu pridávali do zmesi vlastné telesné tekutiny, možno ako súčasť rituálu, aby sa stali jedným z bohov, ktorých uctievali.

Štúdia poskytuje fascinujúci pohľad na náboženské praktiky v tomto neskorom období staroegyptskej histórie, aj keď zložky tekutiny, ktoré odhaľuje, sa zdajú byť mimoriadne bizarné. 

Súvisiace články