Zatiahnuté
20°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Vedci dospeli k znepokojujúcim záverom: Ľudstvo je čoraz hlúpejšie
Zdielať na
Chill

Vedci dospeli k znepokojujúcim záverom: Ľudstvo je čoraz hlúpejšie

Zdroj: Pixabay

Existuje mnoho dôvodov na obavy o budúcu generáciu - nesmeruje naša spoločnosť správnym smerom?

Niektorí tvrdia, že moderné technológie a informačný vek prispievajú k tomu, že sa stávame hlúpejšími. Táto otázka je rozporuplná a nemá jednoznačnú odpoveď. Pozrime sa teraz na túto problematiku, aby sme pochopili, prečo existujú obavy z otupenia spoločnosti.

Technologická revolúcia verzus inteligencia

Rozmach technológií v posledných desaťročiach, najmä rozšírenie internetu a mobilných telefónov, spôsobil revolúciu v našom každodennom živote. Máme prístup k obrovskému množstvu informácií a komunikačným možnostiam, ktoré boli predtým nepredstaviteľné. To umožnilo všeobecný prístup k širokému spektru informácií, vďaka čomu môžu ľudia nájsť informácie takmer na akúkoľvek tému. Toto množstvo informácií a neustála prítomnosť na internete však má vplyv aj na kognitívne funkcie a vzorce myslenia ľudí. Krátke a stručné informácie, ako napríklad veľmi krátke tweety alebo názvy článkov, ktorými nás sociálne médiá zaplavujú, nás podnecujú k čoraz povrchnejšiemu čítaniu a mysleniu.

Ľudia často okamžite reagujú na informácie bez toho, aby sa nad nimi zamysleli alebo ich spochybnili.

Ďalším faktorom, ktorý môže prispievať k ohlupovaniu spoločnosti, je rast zábavného priemyslu a prevaha menej kvalitného obsahu v médiách. Rozširovanie reality šou a povrchného zábavného obsahu odvádza pozornosť ľudí od hlbšieho obsahu.

Znižujúce sa vzdelanie

Vzdelávací systém tiež zohráva úlohu v otupení spoločnosti. Vzdelávanie sa často zameriava na kvantitatívne výsledky a testové položky, čo vedie k tomu, že sa ľudia sústreďujú na krátkodobé získavanie informácií. Rozvoj analytického myslenia, kreativity a samostatného uvažovania sa často dostáva do úzadia.

Ako už vedci zistili, samozrejme, nie každý je náchylný na sociálne otupenie a existujú ľudia a skupiny, ktoré sú naďalej oddané intelektuálnemu rozvoju, hlbšiemu porozumeniu a kritickému mysleniu. Nemožno však poprieť, že všeobecným trendom je, že preťaženie informáciami a prevaha povrchného obsahu má vplyv na určité časti spoločnosti.

„Na zmiernenie ohlupovania spoločnosti je dôležité vedome a aktívne sa usilovať o intelektuálny rozvoj,“

- zdôrazňujú vedci. To môže zahŕňať zameranie sa na dlhšie a hlbšie čítanie, skúmanie rôznych zdrojov a perspektív, rozvoj diskusných zručností a sebareflexiu. Vzdelávací systém by mal tiež venovať osobitnú pozornosť rozvoju analytického myslenia, kritickej analýzy a tvorivého myslenia.

Izolácia a emocionálna inteligencia

Izolácia môže mať aj vážne negatívne účinky. Používanie internetu a sociálnych médií dáva ľuďom možnosť nadviazať vzájomné kontakty, ale môže viesť aj k tomu, že sa ľudia stanú izolovanými a menej prepojenými. To môže mať za následok zníženie emocionálnej inteligencie a sociálnych zručností. A je azda samozrejmé, že hoci kognitívne zručnosti nemusia byť narušené, integrácia do spoločnosti môže byť naprieč generáciami čoraz ťažšia. 

Je dôležité nájsť si čas na dlhšie a hlbšie čítanie, na zmysluplné filmy. Dlhší a komplexnejší obsah pomáha prehĺbiť naše chápanie témy a rozvíjať analytické myslenie. Čítajte knihy a štúdie a klaďte otázky, diskutujte a vytvárajte si vlastné názory.

Pre tých, ktorí si nemyslia, že sa to skončí zle, ak si netrénujete myseľ, odporúčame film Návrat z doby ľadovej! 

Súvisiace články