Jasno
13°
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Ľudstvo zašlo priďaleko: Škody, ktoré napáchalo, sú nezvratné
Zdielať na
Chill

Ľudstvo zašlo priďaleko: Škody, ktoré napáchalo, sú nezvratné

Zdroj: Pixabay

V časopise Geophysical Research Letters uverejnili juhokórejskí vedci šokujúce výsledky.

Priebežné merania Zeme ukazujú, že os rotácie našej planéty sa zmenila celkovo o 80 centimetrov, čo môže byť dôsledkom drastického zásahu človeka.

Tento výsledok je sám o sebe nepochopiteľný, keďže hovoríme o objekte s polomerom 6371 km, nepredstaviteľnou hmotnosťou 5,97 x 10^24 kilogramov a plochou 510 100 000 km², ktorého aj malé posunutie by si vyžadovalo neuveriteľnú investíciu energie.

Posun o 80 cm je spôsobený nehospodárnym a neudržateľným ťažením podzemných vôd človekom. Merania vedcov odhalili, že v rokoch 1993 až 2010 sa z prírodných zásobární podzemných vôd odčerpalo nie menej ako 2 150 gigaton vody.

Ak by sa táto voda neodčerpala, hladina svetových oceánov by bola o 6 milimetrov vyššia. Pre lepšiu predstavu, 361 miliónov štvorcových kilometrov zemského povrchu tvoria oceány, takže zvýšiť hladinu takejto oblasti o 6 milimetrov by bol tiež neľudský výkon.

Geofyzici zo Soulskej národnej univerzity túto situáciu ďalej objasňujú: okrem topenia polárneho ľadu a globálneho otepľovania má najväčší vplyv na zmenu osi rotácie odčerpávanie podzemných vôd.

Nie každá ťažba podzemnej vody však spôsobuje problémy podobného rozsahu a jej vplyv na Zem závisí od toho, kde presne sa nachádza: najväčšie výkyvy spôsobujú zmeny v centrálnych oblastiach.

Stav zemských oceánov má veľký vplyv na počasie, preto sa v blízkej budúcnosti chcú zamerať na to, aký presne rozdiel spôsobuje v klimatických zmenách.

Hoci je zmena zemskej osi prirodzeným javom, pričom medzi 20. a 21. storočím došlo k odchýlke až 10 metrov, zaujímavá je odchýlka v tomto veľmi krátkom časovom období.