Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Záhadná správa z vesmíru: Všetci hádajú, čo by mohla obsahovať
Zdielať na
Chill

Záhadná správa z vesmíru: Všetci hádajú, čo by mohla obsahovať

Zdroj: Pexels

Ľudstvo si už dlho kladie otázku, či sme v rozľahlom vesmíre sami. Dodnes sme na túto otázku nenašli odpoveď, pretože sme zatiaľ neobjavili žiadne stopy po mimozemskom živote, či už jednobunkovom alebo zložitom.

V našej Slnečnej sústave je mnoho nebeských telies, ktoré by sme mohli úspešne preskúmať, ale najpôsobivejším objavom by nepochybne bolo nadviazanie kontaktu s inteligentnou civilizáciou.

Veľký okamih ešte len príde, ale 24. mája sa stala udalosť, ktorá by mohla prispieť k ďalšiemu výskumu. Ľudstvo dostalo z Marsu zvláštnu kódovanú správu. Nanešťastie, odosielateľmi neboli mimozemšťania, o ktorých snívajú konšpiračné teórie a ktorí sa ukrývajú v tajných mestách pod povrchom Marsu, ale sonda ExoMars Trace Gas Orbiter, ktorú v roku 2016 vyslala na cestu k červenej planéte Európska vesmírna agentúra v spolupráci s ruskou vesmírnou agentúrou Roskosmos.

Správu zachytia tri rádiové observatóriá: Allen Telescope Array, Green Bank Telescope a rádioastronomická stanica Medicina. Program „A Sign In Space“ je dielom umelkyne Daniely de Paulis, ktorá ho koncipovala ako zaujímavý a podnetný experiment. Správa sa dostane na Zem v zakódovanej podobe a na jej dešifrovaní sa môže podieľať každý, koho takáto zvláštna hádanka zaujíma, spolu s členmi komunity SETI.

Tvorkyňa nápadu uviedla, že v histórii ľudstva mali osudové a vplyvné javy mimoriadny význam a správa od mimozemskej civilizácie by nepochybne patrila medzi ne. Pre mnohých je to zaujímavá hra, ale jej vplyv je oveľa väčší. Je to spôsob, ako odhadnúť, ako budeme reagovať, ak táto očakávaná udalosť v budúcnosti naozaj nastane. Či sa dokážeme spojiť a spolupracovať naprieč národmi a odbormi, aby sme dešifrovali a interpretovali posolstvo, alebo či na to nie sme pripravení.

Franck Marchis, hlavný astronóm Inštitútu SETI, dodal: "Signály z vesmíru skúmame už takmer 60 rokov, ale doteraz sme neuvažovali o tom, čo by sme robili, keby naozaj prišli. Dúfajme, že v budúcnosti budeme mať skutočne dôkaz, že nie sme sami, a že sa poučíme z našich minulých chýb a budeme dostatočne múdri, aby sme v tej rozhodujúcej chvíli konali. Každý, kto chce pomôcť rozlúštiť posolstvo, sa môže zapojiť do programu na tejto stránke.

;

Súvisiace články