Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zaznamenali nevysvetliteľné zvuky v zemskej atmosfére
Zdielať na
Chill

Zaznamenali nevysvetliteľné zvuky v zemskej atmosfére

Zdroj: NASA

Naša Zem stále skrýva pre výskumníkov mnoho prekvapení. Dúfame, že sa nám podarí odhaliť záhadu týchto zvláštnych zvukov.

Mnohí ľudia si myslia, že o Zemi už vieme všetko, ale zďaleka to tak nie je. V skutočnosti sme napriek tisíckam rokov vedeckého pokroku stále len na začiatku cesty k lepšiemu pochopeniu fungovania našej planéty. Každý detail je dôležitý, pretože hovoríme o jednej z najzložitejších skladačiek na svete a celý systém môžeme pochopiť len vtedy, ak dobre poznáme všetky drobné detaily. Preto je také dôležité skúmať atmosféru, ktorá pre nás stále skrýva mnoho zaujímavých prekvapení.

Atmosféra našej planéty má niekoľko vrstiev. Najnižšou vrstvou je troposféra, v ktorej sa odohráva väčšina poveternostných javov a skleníkový efekt. Po nej nasleduje stratosféra, ktorá sa nachádza vo výške približne 10 až 50 kilometrov nad morom. Ide o relatívne pokojnú, tichú oblasť, kde sú zvuky filtrujúce sa cez troposféru počuť len slabo, ale teraz vedecká štúdia prišla s nečakaným výsledkom. Podľa článku v IFLScience ich prístroje zaznamenali zvuky, ktorých pôvod je úplne neznámy.

​Na skúmanie atmosférických zvukov použili jednoduchú, ale dômyselnú metódu: mikrobarometre pripevnené k teplovzdušným balónom poháňaným pasívnou slnečnou energiou. Tieto malé zariadenia dokážu zaznamenať aj tie najmenšie zmeny tlaku. Najskôr boli navrhnuté na monitorovanie sopiek, ale sú veľmi užitočné aj na zisťovanie zvukov nižších, než dokáže zachytiť ľudské ucho.

Zvuky, ktoré možno merať v stratosfére, možno vo všeobecnosti rozdeliť do dvoch skupín. Do prvej skupiny patria zvuky generované ľudskou činnosťou, napríklad výbuchy alebo veterné turbíny, a do druhej skupiny patria zvuky prírodného pôvodu, napríklad búrky alebo morské vlny.

Keď však teraz analyzovali zaznamenaný materiál, zistili niečo veľmi zvláštne: ich prístroje zaznamenali infrazvuky, ktorých pôvod je úplne neznámy. Zatiaľ sa im nepodarilo spojiť tieto zvuky, ktoré sa opakujú niekoľkokrát za hodinu, ani s ľudskými, ani s prírodnými javmi.

Štúdium a lepšie pochopenie stratosféry je veľmi dôležité aj preto, že sa v nej nachádza ozónový štít, ktorý chráni život na Zemi. A tento výskum ukazuje, že nové vedecké objavy možno robiť nielen pomocou drahých a zložitých prístrojov, ale aj pomocou balónov vyrobených z bežných materiálov, ktoré si môže kúpiť každý. Dajú sa postaviť za približne 50 dolárov za kus a nevyžadujú si špeciálne miesto - dajú sa zostaviť na basketbalovom ihrisku.

Súvisiace články