Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Z oblohy po celom svete padajú obrovské kovové gule: Čo sú zač?
Zdielať na
Chill

Z oblohy po celom svete padajú obrovské kovové gule: Čo sú zač?

Zdroj: Pixabay

Či už ide o Indiu alebo Južnú Ameriku, udalosti sú navlas rovnaké: na oblohe sa objaví ohnivá guľa a nasledujú nálezy týchto gulí alebo ich častí na miestnych poliach, čo vyvoláva veľkú paniku. Čo to je?

Naposledy gule padali z oblohy a objavovali sa na miestnych poliach pred necelým rokom v Indii. Podľa správ obyvatelia dediny Sayla v okrese Surendranagar nahlásili, že z oblohy spadla kovová guľa (alebo viac). Gule a úlomky, ktoré po nich zostali, sa našli roztrúsené na neďalekých poliach, uvádza India Times. Ako noviny zdôrazňujú, v krajine sa to nestalo prvýkrát, mesiac predtým objavili obyvatelia dediny v okrese Čandrapur v štáte Maháraštra záhadný kovový kruh a ešte horúci predmet podobný valcu, informovala agentúra Asian News International:

V roku 2018 napríklad Briti, Rusi a Peruánci hlásili, že ich mestá zasiahli podivné ohnivé gule, ako sa uvádza v súhrnnom článku v New York Post, a v Peru sa následne našli záhadné predmety a gule na miestnych poliach.

Prípad dosť vzrušuje ľudí, najmä po tom, čo americké letectvo minulý týždeň zostrelilo niekoľko neidentifikovaných lietajúcich objektov - preto mnohí ľudia na TikToku oprášili túto tému, ako v nasledujúcom videu, ktoré má takmer 46 tisíc lajkov:

@knowledgenestpro #metalballs #unknown #history #viral #vietnam #knowledge #foryoupage #creepypasta #curiosity #weird #fyp #foryou #viraltiktok #world #creepy #space #allaroundtheworld ♬ Spooky, quiet, scary atmosphere piano songs - Skittlegirl Sound

Video je viac-menej dôveryhodné, ale na odpoveď to stále nestačí - už nie je pravda, že pôvod týchto zariadení je stále nejasný, vieme, že všetky zariadenia boli vyrobené. Napríklad indické čierne a strieborné gule skúmalo Physical Research Laboratory (PRL), štátny inštitút patriaci pod ministerstvo vesmíru, a predpokladá sa, že ide o súčasti, ktoré sa do zemskej atmosféry dostali z častí nosných rakiet, ktoré spadli po vypustení satelitov.

Peruánske vzdušné sily určili, že ohnivá guľa zaznamenaná v Peru bola vracajúca sa ruská raketa SL-23 a kovové gule boli palivové nádrže satelitov. Nakoniec sa zistilo, že gule sú pozostatkami rakety vypálenej z Kazachstanu. Úlomky sa vznietili trením pri návrate do atmosféry a gule s hmotnosťou približne 40 kilogramov obsahovali buď pohonnú hmotu pre systém riadenia reakcie, alebo vysokotlakové plyny - často jediné časti rakiet, ktoré v atmosfére úplne nezhoria. Je však pomerne zriedkavé, aby spadli na zem v obývaných oblastiach.

Súvisiace články