Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ak by sme objavili mimozemskú civilizáciu, ľudstvo by zachvátila globálna panika, tvrdia vedci
Zdielať na
Chill

Ak by sme objavili mimozemskú civilizáciu, ľudstvo by zachvátila globálna panika, tvrdia vedci

Zdroj: Pixabay

Obávajú sa, že takýto objav by spôsobil, že celé ľudstvo by sa začalo správať ako "bezhlavé kurčatá".

Pri našich každodenných starostiach sa nad tým možno príliš nezamýšľame, ale vedci sa už pripravujú na možnosť, že jedného dňa dostaneme správu od vyspelej mimozemskej civilizácie - preto na Univerzite v St Andrews zriadili SETI Post-Detection Hub (postdetekčné centrum SETI).

Cieľom je pripraviť vedcov na analýzu všetkých záhadných signálov, ktoré sa objavia, a zistiť, ako na ne reagovať. Kým výskumníci SETI už majú usmernenia, čo robiť okamžite, ak objavia technologické stopy alebo medzihviezdnu správu, ktorá nepochybne poukazuje na mimozemskú civilizáciu, existuje len málo usmernení, čo robiť ďalej.

Nové centrum na Univerzite v St Andrews čoraz viac nadobúda konkrétnu podobu, ako o tom informoval denník The Guardian. Centrum spojí medzinárodný tím výskumníkov, ktorí vypracujú plán pre rôzne scenáre a zároveň vyzvú OSN, aby prevzala vedúcu úlohu pri koordinácii reakcie Zeme. Ako teda vidíte, stredisko je za transparentnosť aj pri takomto zisťovaní.

Hlavnou obavou výskumníkov je, aké by boli sociálne a kultúrne dôsledky takéhoto posolstva, ak by k nemu došlo. Dr. John Elliott, počítačový vedec a lingvista, vysvetľuje:

"Zamerali by sme sa na sociálny vplyv, šírenie informácií, médiá, vplyv na náboženstvá a systémy viery, potenciál dezinformácií a na to, aké analytické schopnosti by sme potrebovali, a na mnoho ďalšieho. Je dôležité mať stratégie a transparentne informovať o tom, čo vieme a čo nevieme."

Možnosť prijatia správy od vyspelej mimozemskej civilizácie nie je taká vzdialená, ako sa zdá. Technologický pokrok za posledných 30 rokov zvýšil šance na odhalenie takýchto správ. Od roku 1992, keď astronómovia prvýkrát objavili planétu mimo Slnečnej sústavy, bolo objavených viac ako 5 000 takýchto planét. Vedci tiež predpokladajú, že väčšina z 300 miliárd hviezd v Mliečnej dráhe má svoje vlastné rodiny planét. Okrem toho sa dnes používajú výkonnejšie teleskopy alebo budú v blízkej budúcnosti k dispozícii ešte výkonnejšie teleskopy a iné technológie na hľadanie známok mimozemských civilizácií.

To znamená, že budeme môcť hľadať znamenia na oveľa väčšej ploche oblohy. Výskumníci SETI už hľadajú známky mimozemského života a zistili niekoľko zaujímavých znakov, ale zatiaľ sa nepotvrdilo, že by pochádzali od vyspelej civilizácie.

Dr. Elliott dodal:

"Ak by sme dostali správu od vyspelej mimozemskej civilizácie, bola by to pre ľudstvo transformačná udalosť. Je dôležité pripraviť sa na takúto udalosť z vedeckého aj spoločenského hľadiska. Nemôžeme si dovoliť vedecky, spoločensky a politicky nesprávne reagovať na udalosť, ktorá sa môže kedykoľvek stať, a nemôžeme si dovoliť ju zle zvládnuť."

Súvisiace články