Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Našli fantastický staroveký nápis: Dokazuje pravdivosť ďalšieho príbehu v Biblii
Zdielať na
Chill

Našli fantastický staroveký nápis: Dokazuje pravdivosť ďalšieho príbehu v Biblii

Zdroj: Instagram/nehemia_gordon

Na prekvapivý nález narazili v tuneli.

Ezechiáš kraľoval v Júdsku v 7-8. storočí pred Kristom spolu so svojím synom. Kráľ nemal ľahkú úlohu, keďže musel pod asýrskou nadvládou udržať pri živote židovské náboženské tradície, ako aj vybojovať určitú nezávislosť.

Je prekvapujúce, čo nám po toľkých rokoch zanechal, napríklad tajomný nápis, ktorého význam sa podarilo rozlúštiť len nedávno. Archeológovia našli 2800 rokov starý text v podzemnom tuneli za hradbami starovekého Jeruzalema, ktorý zaznamenáva činy legendárneho Ezechiáša.

Zaujímavosťou nápisu je, že je v súlade s príslušnými časťami biblických kníh Kráľov a Kroník, to znamená, že nápis podporuje príbehy Svätého písma. Neúplný text v starej hebrejčine pripomína 17. rok kráľovej vlády.

„Ide v podstate o prvé rukopisy biblických textov. Predchádza striebornú platňu Ketef Hinnom asi o 100 rokov a zvitky od Mŕtveho mora o stovky rokov. Dokazujú, že Biblia odráža historickú realitu a nie nejakú nejasnú fantáziu,“

- potvrdil jeden z archeológov. Jeden spis je o vodnom tuneli Siloam, ktorý bol vykopaný v staroveku od prameňa Gihon po jazero Siloam. To je viac ako 500 metrov, čo bolo v tom čase vo svete považované za gigantický inžiniersky projekt.

Doteraz sa všeobecne uznávalo, že tunel postavil Ezechiáš, no doteraz sa nenašli žiadne dôkazy. Teraz však jeden z nápisov jasne hovorí, že sláva patrí židovskému kráľovi, ktorý si práce objednal v 17. roku svojej vlády, teda v roku 709 pred Kristom.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Dr. Nehemia Gordon (@nehemia_gordon)

Súvisiace články