Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V ústach niektorých múmií našli kuriózne veci: Prípad úplne zmiatol archeológov (FOTO)
Zdielať na
Chill

V ústach niektorých múmií našli kuriózne veci: Prípad úplne zmiatol archeológov (FOTO)

Zdroj: Pixabay

Vedci prišli s prekvapujúcou teóriou.

Proces mumifikácie bol v starovekom Egypte úplne bežný, po mnoho storočí sa balzamovali vysoko postavení ľudia a dokonca aj zvieratá. Podľa najuznávanejšej teórie uchovaním tela chceli poskytnúť domov príležitostne sa vracajúcej duši, ale je tiež možné, že sa snažili podporovať božskú premenu nebožtíka.

Múmie prekvapujú výskumníkov dodnes. V mnohých prípadoch sa z plátna ani nevybaľujú, keďže sa to bez poškodenia pozostatkov nezaobišlo, namiesto toho sa na nahliadnutie do tiel využíva CT a röntgenové vyšetrenie.

Nedávno však aj tých najskúsenejších výskumníkov prekvapilo, čo sa našlo v ústach niektorých múmií. Pár nabalzamovaných ľudí malo zlaté jazyky a to prinútilo archeológov zamyslieť sa.

Podľa egyptských predstaviteľov je väčšina takýchto pozostatkov v dosť zlom stave. Niektorí boli umiestnení do drevených rakiev a pokrytí tenkým plátom zlata, zatiaľ čo iní mali na kosti nanesenú zlatú glazúru.

Najprekvapivejšie však bolo, že jazyky múmií boli odstránené a nahradené zlatými náhradami. Niečo podobné už archeológovia videli, konkrétne v prípade dvoch (zhruba 2500 rokov starých) múmií z 26. dynastie, no ani vtedy na to nevedeli prísť.

Špecialisti teraz veria, že zosnulý potreboval zlatý jazyk, aby mohol v posmrtnom živote úspešne vyjednávať s Osirisom, bohom, ktorý súdi mŕtvych. Považovali ho za súcitného až naivného, napríklad slávna Kniha mŕtvych obsahuje mnoho praktík, pomocou ktorých sa môže zosnulý vyhnúť hrozným mukám v posmrtnom živote.

Súvisiace články