Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Tajomstvo múmií odhalené: Nechceli ich zachovať, všetko doteraz sme vedeli zle
Zdielať na
Chill

Tajomstvo múmií odhalené: Nechceli ich zachovať, všetko doteraz sme vedeli zle

Zdroj: Pixabay

Najnovšie výskumy ukazujú iný hlavný dôvod.

Väčšina ľudí pozná proces mumifikácie v súvislosti so starovekým Egyptom. Nepoužívalo sa však len tam, napríklad aj samotné základné slovo „mum“ je perzského pôvodu a znamená „vosk“.

Súčasní odborníci vždy verili, že účelom odstránenia vnútorných orgánov a následného uchovania tela bolo zabezpečiť, aby duša mŕtveho mala vždy bezpečné miesto, kam sa môže príležitostne vrátiť.

Pokročilá egyptská technológia mumifikácie bola vyvinutá okolo roku 3000 pred naším letopočtom a na rozdiel od všeobecného presvedčenia sa používala nielen pre faraónov a ich rodinných príslušníkov, ale aj pre nižšie hodnosti a dokonca aj pre zvieratá.

Čo ak sme však doteraz celý proces nepochopili a balzamovanie a mumifikácia vlastne nemajú nič spoločné s konzerváciou? V súvislosti s blížiacou sa výstavou vo Veľkej Británii sa niektorí odborníci odvážili spochybniť všetky naše znalosti o tejto téme a priblížiť túto tému z úplne iného smeru.

Vedci z Univerzity v Manchestri veria, že počas procedúry mumifikácie sa zosnulý skutočne snažil dostať do božského sveta. Archeológovia viktoriánskej éry vymysleli a rozšírili po celom svete, že balzamovanie je len konzervácia, aj keď má oveľa vyšší účel.

Egypťania sa v skutočnosti nesnažili zachovať dokonalú integritu tela, čo súčasníci tak radi prezentujú. Starovekí kňazi odstránili vnútorné orgány len preto, aby oslobodili zosnulého od ich ľudskej „mechaniky“, ich pozemskej „štruktúry“ a poskytli im príležitosť na božskú premenu.

Súvisiace články